Pondelok, 2. september 2024
Väčšinou jasno  17,8 °C
Mimoriadne správy

Ledecká získala deviate zlato, stala sa najúspešnejšou plavkyňou olympijskej histórie

 Webnoviny   4. august 2024  96  
Ledecká získala deviate zlato, stala sa najúspešnejšou plavkyňou olympijskej histórie

4.8.2024 (SITA.sk) - Nezastaviteľná plavkyňa Katie Ledecká z USA rozšírila v Paríži svoju fenomenálnu zbierku o deviate zlato z olympijských hier. Krauliarskú osemstovku vyhrala po štvrtý raz za sebou.

Rodáčka z Washingtonu s českými koreňmi získala pod piatimi kruhmi už štrnásť cenných kovov, čo z nej robí najúspešnejšiu ženu v plaveckej histórii. Viac medailí na olympiáde získal iba jej krajan Michael Phelps, ktorý vystúpil na stupne víťazov neuveriteľných dvadsaťtrikrát.

Potvrdila svoju vytrvalostnú dominanciu


Ziskom deviatej zlatej medaily v sobotu Ledecká doplnila v historických tabuľkách Hier gymnastku Larisu Latyninovovú, atlétov Paava Nurmiho, Carla Lewisa a plavcov Marka Spitza s Caelebom Dresselom.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024


Ledecká na osemstovke potvrdila svoju vytrvalostnú dominanciu. Krok s ňou dokázala držať len Austrálčanka Ariarne Titmusová, bronzový stupienok obsadila Američanka Paige Maddenová.

Ledeckej sobotňajší triumf má zaujímavú symboliku, prišiel totiž na deň presne po dvanástich rokov od jej prvého zlata na OH 2012 v Londýne. Vtedy mala iba 15 rokov a bola považovaná za unikátny plavecký zjav.

Nie je ľahké neustále súperiť


„Prvý titul je ten, ktorý pre mňa najviac znamená. Vedela som, že 3. august je deň, keď som vyhrala v roku 2012 a nechcela som, aby to bol zároveň aj deň, keď sa už nedokážem posunúť vpred," povedala 27-ročná rekordérka, ktorá zároveň avizovala, že sa plánuje zúčastniť aj na OH 2028 v Los Angeles.

„Nie je ľahké neustále súperiť s najlepšími a držať sa na vrchole. Pôjdem rok za rokom a uvidíme, či tomu budem naďalej schopná dávať všetko," doplnila vyštudovaná psychologička, ktorá má univerzitný diplom aj v odbore politická veda.

Titmusová pred troma rokmi v japonskom Tokiu s Ledeckou prehrala o sekundu a 26 stotín, v Paríži bol rozdiel o jedinú stotinu menší. Ledecká rozhodla zrýchlením na posledných 250 metroch. „Katie víťazí na tejto trati od mojich 11 rokov. Budúci mesiac budem mať 24. Je neskutočná," uviedla Titmusová.

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, Paríž
Zdroj: SITA.sk - Ledecká získala deviate zlato, stala sa najúspešnejšou plavkyňou olympijskej histórie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.