Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Kto je najlepším tenistom histórie? Ivan Lendl by nekonečné debaty vyriešil jednoducho

 Webnoviny  10. máj 2020  268  
Kto je najlepším tenistom histórie? Ivan Lendl by nekonečné debaty vyriešil jednoducho

10.5.2020 (Webnoviny.sk) - Nekonečné debaty o tom, kto je najlepší hráč histórie v ére profesionálneho tenisu, by Ivan Lendl vyriešil jednoducho. Bude to ten, ktorý získa najviac grandslamových titulov. A je zrejmé, že v blízkej budúcnosti to môže byť len jeden z trojice Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič.

Na pripomenutie - Federer aktuálne vlastní 20 titulov z turnajov "grandslamu", Nadal devätnásť a Djokovič sedemnásť.

Na popularite nezáleží


"Je to iba medzi Novakom, Rafom a Rogerom, ak berieme do úvahy otvorenú tenisovú éru od roku 1968. Určite musí byť rozhodujúci faktor počet grandslamových titulov. Momentálne je najväčšia legenda Rod Laver. To sa však bavíme o období pred zlúčením amatérskeho tenisu s profesionálnym," myslí si Ivan Lendl, cituje ho portál tennis365.com a predtým austrálska televízia Channel Nine.

Víťaz ôsmich grandslamových turnajov Lendl, ktorý pred dvoma mesiacmi oslávil šesťdesiatku, bol kedysi považovaný za najväčšieho "pracanta" a profesionála na súťažných kurtoch.

Dnes je podľa neho najlepší v príprave na zápasy a dodržiavaní životosprávy Djokovič, ale Federer a Nadal sa vo všeobecnosti tešia väčšej obľube u fanúšikov. To však podľa Lendla nie je dôležité vo výbere najlepšieho hráča histórie.

"Nebavíme sa o tom, kto je najpopulárnejší, ale najlepší. Roger má drobný náskok, ale tie preteky sa ešte zďaleka neskončili. Rafa má o päť a Novak dokonca o šesť rokov menej. Takže obaja môžu hrať ešte dlho a teda náskok majú oni. Rozhodnutie o tom, kto je najlepší, padne až vtedy, keď všetci traja skončia," myslí si Lendl.

Výmena generácii nenastáva


Hoci sa čoraz viac hovorí o výmene generácií vo svetovom tenise, trio velikánov má stále veľkú výhodu pred ostatnými.

Stačí jednoduchý fakt, že posledných 13 grandslamových turnajov sa v mužskej dvojhre skončilo triumfom Federera, Nadala alebo Djokoviča. A to majú všetci traja v poslednom čase za sebou viaceré zdravotné problémy či dlhodobejšie pauzy.

Posledným tenistom, ktorý narušil hegemóniu "veľkej trojky na GS" bol Švajčiar Stan Wawrinka a jeho triumf na US Open v roku 2016.

Svetový tenis je momentálne v čase koronakrízy zastavený do polovice júla. Najoptimistickejšie predpovede hovoria o tom, že sa začne hrať v auguste alebo septembri turnajmi na tvrdom povrchu v zámorí.

Z grandslamových turnajov v riadnom termíne tento rok stihli odohrať Australian Open. Organizátori zatiaľ oficiálne zrušili slávny Wimbledon a Roland Garros presunuli na jesenný termín 27. 9. - 11. 10. O osude US Open sa rozhodne v najbližších týždňoch.

Viac k témam: ATP World Tour, najlepší tenista
Zdroj: Webnoviny.sk - Kto je najlepším tenistom histórie? Ivan Lendl by nekonečné debaty vyriešil jednoducho © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.