Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Kriechmayr vyhral slávny zjazd vo Wengene, pôvodne pre karanténu ani nemal štartovať

 Webnoviny  15. január 2022  149  
Kriechmayr vyhral slávny zjazd vo Wengene, pôvodne pre karanténu ani nemal štartovať

15.1.2022 (Webnoviny.sk) - Rakúšan Vincent Kriechmayr ovládol sobotňajší zjazd mužov vo Wengene a v ikonickom švajčiarskom zimnom stredisku nadviazal na svoj triumf z roku 2019. Druhý skončil s odstupom 34 stotín sekundy domáci favorit Beat Feuz a tretie miesto si na slávnom Lauberhorne vyjazdil taliansky zjazdársky špecialista Dominik Paris.

Za víťazom zaostal o 44 stotín sekundy. Líder Svetového pohára Švajčiar Marco Odermatt skončil štvrtý (+0,46), víťaz piatkového zjazdu na rovnakom mieste Nór Aleksander Aamodt Kilde sa tentoraz musel uspokojiť so siedmym miestom.

Vynechal oba merané tréningy


Zatiaľ čo v piatok sa jazdilo zo zníženého štartu ani nie na trojkilometrovej trati, v sobotu pripravili organizátori pretekárom slávny Lauberhorn v plnej kráse so štartom vo výške 2315 m a dĺžkou 4270 m aj so všetkými náročnými miestami a zmenami smeru.

Kým v piatok sa Kriechmayr nezmestil do najlepšej desiatky a obsadil až 12. miesto, v sobotu ukázal kompletnej konkurencii chrbát a zapísal si desiaty triumf vo Svetovom pohári, z toho štvrtý v zjazde. Pôvodne ani nemal štartovať, lebo po prekonanej nákaze COVID-19 pre karanténu vynechal oba merané tréningy, ktoré sú potrebné pre účasť v zjazde. Napokon však vo štvrtok večer obdržal výnimku od Medzinárodnej lyžiarskej federácie a naplno to využil.

Tridsaťročný Rakúšan vyhral vlani v Cortine d'Ampezzo na majstrovstvách sveta zjazd aj super G, medaila zo zimných olympijských hier mu však v zbierke úspechov stále chýba. Chce to zmeniť o pár týždňov v Pekingu.

Vylepšil bilanciu v dlhoročnej rivalite


"Som vďačný za výnimku, hoci by som prijal akékoľvek rozhodnutie FIS. Nečakal som, že mi po nepríjemnej karanténe umožnia súťažiť. Je to výnimočný pocit zvíťaziť v pretekoch, ktoré sa jazdia úplne zhora. Na to sa trénuje celé leto, veľká vďaka preto patrí môjmu kondičnému trénerovi. Bola to v mojom podaní vyrovnaná správna jazda. Mnohí moji konkurenti išli už včera na svoje limity, mne sa to podarilo až dnes," uviedol Vincent Kriechmayr v prvej reakcii na webe laola1.a1 aj neskôr pre ORF.

Kriechmayr sobotňajším triumfom vo Wengene opäť o čosi vylepšil rakúsku bilanciu v dlhoročnej rivalite so Švajčiarmi v tomto prekrásnom stredisku pod majestátnymi alpskými velikánmi Eiger, Mönch a Jungfrau. Aktuálne Rakúšania v počte víťazstiev vo Wengene vedú nad Švajčiarmi 18-12. Lídrom hodnotenia zjazdu vo Svetovom pohári zostal Talian Paris, Švajčiar Feuz a Nór Kilde spoločne zaostávajú na druhom mieste o 11 bodov. Kriechmayr je po stobodovom zásahu už piaty.

V celkovom poradí SP má Odermatt na čele už 1075 bodov a náskok 390 bodov pred Kildem. Tretí je Rakúšan Matthias Mayer s 592 bodmi a štvrtý už Kriechmayr (524). Slovák Adam Žampa je stoôsmy, na konte má 14 bodov.

Viac k témam: Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní, Wengen
Zdroj: Webnoviny.sk - Kriechmayr vyhral slávny zjazd vo Wengene, pôvodne pre karanténu ani nemal štartovať © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.