Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Kližan na Australian Open takmer vyradil nasadeného Wawrinku

 Webnoviny  16. január 2017  280  
Kližan na Australian Open takmer vyradil nasadeného Wawrinku

Slovenský tenista Martin Kližan v piatom sete viedol nad Stanom Wawrinkom 4:3 a podával. Z víťazstva a postupu do 2. kola Australian Open sa napokon tešil Švajčiar.

MELBOURNE 16. januára (WebNoviny.sk) - Slovenský tenista Martin Kližan v pondelok reálne siahal po renkingovo druhom najcennejšom úspechu vo svojej kariére, napokon tesne neuspel. Prehral za 3:24 h výsostne dôstojne 6:4, 4:6, 5:7, 6:4, 4:6 s jasne favorizovaným Švajčiarom Stanom Wawrinkom nasadeným ako štvrtým v 1. kole dvojhry mužov na melbournských grandslamových Australian Open.

VŠETKY SPRÁVY A VÝSLEDKY Z AUSTRALIAN OPEN


V druhom, treťom aj rozhodujúcom sete pritom Kližan viedol o brejk, ani raz to nedotiahol. V piatom dejstve prišiel za stavu 4:3 o podanie z náskoku 40:15 a napokon už nezískal ani gem. Miestny šampión zo sezóny 2014 Wawrinka nadviazal na úspech 6:4, 0:6, 6:4, ktorý si pripísal už v sezóne 2010 na antuke v marockej Casablance.

Johnson bude ďalším súperom Wawrinku


Dvadsaťsedemročný Petržalčan Kližan predviedol v Margaret Court Arene výkon, ktorým pomkol ku konštatovaniu, že je veľká škoda takto náročného žrebu hneď na úvod podujatia. Trojnásobný šampión z Majors Wawrinka (aj Roland Garros 2015 a US Open 2016) bude v stredu v 2. kole čeliť Američanovi Stevovi Johnsonovi.

Kližan zaostal na esá 7:21, na dvojchyby sa to skončilo 2:6. Slovák dal 54 "winnerov" a urobil 46 nevynútených chýb, Švajčiar mal bilanciu 60:43. Víťaz nazbieral iba o 5 fiftínov viac (161:156). Wawrinka zrealizoval 6 zo 16 brejkbalov, Kližan 5 zo 16. Postupujúci mal pri sieti efektivitu 21/32, zdolaný 24/33.

"Bol to obrovský boj. Som veľmi šťastný, že sa mi v ňom napokon podarilo uspieť, hoci som nedokázal predviesť môj najlepší tenis," povedal Wawrinka, citoval ho web Watson.ch.

Obrazom: Australian Open - 1. deň

Kližan teraz má v päťsetových drámach celoživotnú štatistiku 4:8, pričom priebežne bolo jeho skóre pozitívne 4:3. Wawrinka sa zlepšil na 25:19, priamo na tomto podujatí na 2:3.

"Prehra mrzí... Čo z toho, že som hral výborne? Potešilo ma povzbudzovanie Slovákov v hľadisku, ktorí ma hnali do poslednej lopty. V záverečných dvoch gemoch Wawrinka ukázal, prečo je tak vysoko v rebríčku. Zahral ich fantasticky. Zápas som stratil za stavu 4:3 a 40:15 v piatom sete, keď som si nepodržal podanie. Je to však dobrý impulz do sezóny, telo vydržalo 3,5-hodinový zápas," povedal Martin Kližan. K incidentu zo záveru duelu, keď ho protivník značne nešetrne nastrelil pri sieti, dodal: "Nechcem to komentovať, trafil ma. Fakt je, že som prestal hrať a on mal na umiestnenie úderu celý dvorec..."

Odporúčame:

Lukáš Lacko v 1. kole Australian Open vyhral päťsetovú drámu

Desiatka 'pavúka' na Australian Open vyradila Čepelovú

Kučová dala súperke kanára, na Australian Open pokračuje

Šramková neuspela vo svojom debute na Australian Open


Zverenec Martina Hromeca a kondičného trénera Ivana Trebatického Kližan bol pred troma rokmi v metropole Viktórie ako lucky loser z kvalifikácie v 3. kole hlavnej súťaže, jeho osobákom na veľkej štvorke zostáva osemfinále newyorských US Open 2012.

Pred dvanástimi mesiacmi na južnej pologuli prehral v 1. kole v "maratóne" so Španielom Robertom Bautistom-Agutom. V rebríčkovom zmysle stále je maximom 34. muža hodnotenia triumf nad Rafaelom Nadalom z októbra 2014 v Pekingu: Španiel vtedy bol na druhej pozícii.

Kližan čaká na úspech vo dvojhre od 19. júla



Víťaz vlaňajších "päťstoviek" v Rotterdame i Hamburgu Kližan aj vinou zdravotných problémov čaká na úspech vo dvojhre na hlavnej profesionálnej úrovni už od 19. júla, keď v Umagu prekonal Španiela Enriqueho Lópeza-Péreza. Inkasoval okrúhlu desiatu prehru takéhoto typu v rade. Na GS utrpel šiesty nezdar za sebou.

Bývalý 24. tenista hierarchie Kližan ťahá šnúru ôsmich prehier s členmi Top 10. Celkovo má proti oponentom takéhoto kalibru bilanciu 3:14. Vo dvojhre by sa mal najbližšie predstaviť 3. - 5. februára na tvrdom povrchu v NTC v Bratislave v súboji SR - Maďarsko v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov.

Tridsaťjedenročný zverenec Magnusa Normana Wawrinka ešte nikdy netropol na AO v 1. kole. Celkovo sa mu to na vrcholnej scéne naposledy stalo na RG 2014, kde ho zaskočil Španiel Guillermo García-López. Švajčiar vtedy bol prvým úradujúcim šampiónom z Melbourne, ktorý v následnom Paríži dopadol takto chabo, od sezóny 1998 (Čech Petr Korda). Wawrinka minulý rok nestačil v osemfinále Australian Open na Kanaďana Milosa Raonica.

Dvojhra 1. kolo:
Stan Wawrinka (Švaj.-4) - Martin Kližan (SR) 4:6, 6:4, 7:5, 4:6, 6:4 za 204 minút


Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.