Piatok, 29. marec 2024
Prevažne slnečno  15,3 °C
Mimoriadne správy

Kapitánka slovenských volejbalistiek svojmu tímu verí, najviac sa koncentrujú na prvý duel ME

 Webnoviny  21. august 2019  261  
Kapitánka slovenských volejbalistiek svojmu tímu verí, najviac sa koncentrujú na prvý duel ME

21.8.2019 (Webnoviny.sk) - Slovenská ženská volejbalová reprezentácia sa naladila na majstrovstvá Európy (23. augusta - 8. septembra) víťazne. V záverečnom prípravnom stretnutí zdolala Fínsko 3:1 na sety a už o dva dni ju čaká ostrý štart kontinentálneho šampionátu proti Španielkam.

Slovenky sa v utorok premiérovo predstavili na hracej ploche Zimného štadióna Ondreja Nepelu, ktorý bude dejiskom duelov základnej D-skupiny aj dvoch osemfinálových stretnutí. Práve postup medzi šestnástku najlepších je cieľom zvereniek talianskeho trénera Marca Fenoglia.

Generálka im vyšla


Slovenské reprezentantky nezačali utorňajší súboj s Fínkami vôbec dobre. V prvej sete prehrávali aj o desať bodov a napokon súperkám podľahli 17:25. V ďalších troch dejstvách však na palubovke dominovali a dosiahli druhé víťazstvo v rade nad hráčkami zo severu Európy.

"Škoda prvého setu, v ktorom sme urobili veľké množstvo chýb. Ak by sme triumfovali 3:0, mali by sme z toho lepší pocit, ale po prvom sete sme sa skoncentrovali a sme radi, že nám generálka vyšla. Posledný prípravný zápas nám naznačil, že ak robíme menej chýb, hráme lepší volejbal a neponúkame súperkám príležitosti na skórovanie. Ak budeme hrať na turnaji ako jeden tím, môžeme niečo dosiahnuť," zhodnotila kapitánka slovenského tímu Barbora Koseková.

V príprave na európsky šampionát odohrali slovenské volejbalistky jedenásť zápasov proti štyrom rôznym tímom. Najskôr doma trikrát podľahli Chorvátkam, s Maďarkami mali bilanciu jedno víťazstvo a jedna prehra, v Belgicku dvakrát zvíťazili a raz prehrali a rovnako sa im darilo aj proti Fínkam. "V príprave sme prakticky nemali voľno, tréneri nám počas leta poriadne naložili a museli sme tomu veľa obetovať. Ťaháme to spolu už viac ako šesť týždňov a predtým sme mali nabitý program aj v Zlatej európskej lige. Snáď sa nám ta drina vyplatí a dosiahneme na šampionáte dobrý výsledok," pokračovala 24-ročná nahrávačka.

Štyri veľmi vyrovnané tímy v skupine


Kosekovej výkony na palubovke z hľadiska pozorne sleduje aj jej mama Eva, ktorá bola v minulosti československou volejbalovou reprezentantkou a počas aktívnej hráčskej kariéry si vyskúšala aj zahraničné angažmány. Momentálne sa venuje trénerstvu, a tak môže talentovanej dcére odovzdávať skúsenosti. "Mama je určite rada, že si zahrám na majstrovstvách Európy. Celý čas ma podporuje a je pyšná na to, že som po nej prebrala rolu vo volejbale," prezradila Barbora.

Slovenky sa predstavia v bratislavskej D-skupine v piatich zápasoch postupne proti Španielkam, Švajčiarkam, Bieloruskám, Nemkám a favorizovaným Ruskám. Zo šestice tímov preniknú do osemfinálovej fázy štyri najlepšie družstvá. "Najviac sa koncentrujeme na prvý duel a potom uvidíme. Znie to síce jednoducho, že do osemfinále postupujú štyri tímy zo šiestich, ale okrem Ruska a Nemecka sú všetky štyri ostatné družstvá veľmi vyrovnané. V dueloch proti Švajčiarsku, Španielsku a Bielorusku nám to môže, ale aj nemusí vyjsť. Rozhodujúci môže byť hneď prvý zápas proti Španielsku. Ak ho vyhráme, tak sa dobre naladíme a bude sa nám dariť," dodala Koseková.

V histórii samostatnosti sa slovenské volejbalistky predstavili na záverečnom turnaji ME iba trikrát. V roku 2003 v Turecku obsadili deviate miesto, v rokoch 2007 a 2009 boli zhodne trináste. Posledné dva spomenuté šampionáty absolvovala zo súčasného kádra iba blokárka Veronika Hrončeková.

Viac k témam: Majstrovstvá Európy (ME) vo volejbale, ME vo volejbale 2019, slovenská volejbalová reprezentácia ženy
Zdroj: Webnoviny.sk - Kapitánka slovenských volejbalistiek svojmu tímu verí, najviac sa koncentrujú na prvý duel ME © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.