Sobota, 18. máj 2024
Prevažne slnečno  17,1 °C
Mimoriadne správy

Juhoafrický plavecký šampión Roland Schoeman dostal so spätnou platnosťou trest za doping

 Webnoviny   6. február 2020  296  
Juhoafrický plavecký šampión Roland Schoeman dostal so spätnou platnosťou trest za doping

6.2.2020 (Webnoviny.sk) - Juhoafrický plavecký šampión Roland Schoeman si odpykáva ročný trest zákazu činnosti, keďže vlani v máji bol pozitívne testovaný na zakázanú látku GW501516. Tá môže vo zvýšenej miere spôsobiť aj rakovinu.

Antidopingový panel FINA potrestal 39-ročného veterána špecializujúceho sa na šprintérske disciplíny so spätnou platnosťou, trest mu vyprší 17. mája 2020. Schoeman sa môže odvolať na Športovom arbitrážnom súde.

Juhoafričan je držiteľ medailového kompletu z olympijských hier v Aténach 2004. Rovnako je trojnásobný majster sveta v dlhom bazéne, počas šampionáte v Montreale v roku 2005 utvoril svetový rekord na 50 m motýlik. Momentálne musel prerušiť prípravu na OH 2020 v Tokiu.

Substancia GW501516 je oficiálne zakázaná Svetovou antidopingovou agentúrou v kategórii "hormóny a metabolické modulátory." WADA už pred siedmimi rokmi upozornila športovcov, že táto látka môže vážne ohroziť ich zdravie, ak sa užíva na zvýšenie výkonnosti.

"Ide o vývojový liek, ktorý farmaceutická spoločnosť stiahla z výskumu, keď sa v predklinických štúdiách zistili jej vážne toxické účinky," varovala WADA pred siedmimi rokmi.

Viac k témam: doping
Zdroj: Webnoviny.sk - Juhoafrický plavecký šampión Roland Schoeman dostal so spätnou platnosťou trest za doping © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.