Sobota, 20. júl 2024
Mimoriadne správy

Hamilton sa v pretekoch F1 dočkal víťazstva po dlhých 945 dňoch, v Silverstone prekonal aj rekord

 Webnoviny   8. júl 2024  81  
Hamilton sa v pretekoch F1 dočkal víťazstva po dlhých 945 dňoch, v Silverstone prekonal aj rekord

8.7.2024 (SITA.sk) - Skúsený britský pilot F1 Lewis Hamilton ukončil mimoriadne dlhé čakanie na víťazstvo v prestížnom motoristickom seriáli. Na domácom okruhu v Silverstone si pripísal prvenstvo po 945 dňoch od toho predchádzajúceho, ktoré dosiahol v závere sezóny 2021 v Saudskej Arábii.

Po novom má na svojom konte už 104 víťazných veľkých cien a stal sa tiež prvým jazdcom histórie F1, ktorý na niektorom z okruhov dosiahol deväť prvenstiev. V minulosti tam uspel aj v rokoch 2008, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2020 a 2021.

Výnimočný okamih


Po nedeľňajšom triumfe v Silverstone priznal, že je to pre neho výnimočný okamih. „Bolo to moje najdlhší čakanie na víťazstvo, 945 dní. Toto Tento triumf je pre mňa jeden z najviac výnimočných, ak nie úplne na vrchole," povedal.

Uvedené víťazstvo na tomto okruhu dosiahol naposledy vo farbách Mercedesu, od nasledujúcej sezóny bude totiž jazdiť za Ferrari. „Odchádzam na vrchole," vyhlásil a pokračoval: „Toto boli moje posledné preteky na tomto mieste so súčasným tímom, veľmi som to chcel pre nich vyhrať, pretože ich milujem a veľmi si ich vážim."

Slzy šťastia v cieli


Hamilton v závere pretekov držal úradujúceho svetového šampióna Holanďana Maxa Verstappena (Red Bull) na dištanc a cieľom prešiel o 1,5 sekundy skôr. Tretí skončil Lando Norris z McLarenu pred tímovým kolegom Oscarom Piastrim.

Po pretekoch sa Hamilton emotívne poďakoval svojmu tímu prostredníctvom vysielačky, neskôr davu fanúšikov povedal: „Ešte stále plačem. Moji priaznivci z celého sveta ma hnali vpred a podporovali ma."

Hamilton je spolu s legendárnym Nemcom Michaelom Schumacherom držiteľom rekordného počtu siedmich titulov svetového šampióna F1. Ako plánoval osláviť nedeľňajší triumf? „Dám si curry. Milujem indické jedlo," prezradil.

V aktuálnej sezóne má seriál MS monopostov F1 už šiestich rôznych víťazov Veľkých cien. Lídrom hodnotenia jazdcov je s 255 bodmi Verstappen pred Norrisom (171), tretí je Monačan Charles Leclerc (150). Hamiltonovi patrí s 110 bodmi ôsma pozícia.

Viac k témam: F1 Formula 1, Silverstone, Veľká cena Veľkej Británie
Zdroj: SITA.sk - Hamilton sa v pretekoch F1 dočkal víťazstva po dlhých 945 dňoch, v Silverstone prekonal aj rekord © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.