Piatok, 29. marec 2024
Mimoriadne správy

Frölunda vyhrala hokejovú Ligu majstrov, vo finále si poradila s Mníchovom

 Webnoviny   5. február 2019  220  
Frölunda vyhrala hokejovú Ligu majstrov, vo finále si poradila s Mníchovom

GÖTEBORG 5. februára (WebNoviny.sk) - Hráči švédskeho klubu Frölunda Indians ovládli piaty ročník hokejovej Ligy majstrov. V utorkovom finále sezóny 2018/2019 zvíťazili 3:1 na domácom nad nemeckým tímom Red Bull Mníchov.

V hale Scandinavium sa o góly domáceho tímu postarali Samuel Fagemo, Ryan Lasch a Ponthus Westerholm, za hostí skóroval Yasin Ehliz. Všetky zásahy padli v nerovnovážnom stave. Frölunda si ziskom trofeje zabezpečila miestenku v budúcosezónnej edícii hokejovej Ligy majstrov.

Tretí titul Frölundy


Frölunda získala v hokejovej LM už tretí titul, v minulosti sa jej to podarilo aj v ročníkoch 2015/2016 a 2016/2017. Vo finále tejto súťaže chýbali "indiáni" iba raz, pred rokom fínsky tím JYP Jyväskylä zdolal švédske mužstvo Växjö Lakers. V premiérovej sezóne 2014/2015 získal trofej švédsky klub Lulea HF aj s dvojicou Slovákov Petrom Cehlárikom a Christiánom Jarošom.

Domáci hokejisti vstúpili do duelu trochu rozpačito, no potom prebrali opraty stretnutia a na ľade jasne dominovali. Síce sa to neprejavilo v počte striel, ale prvý gól dosiahol Samuel Fagemo v 11. min počas prvej presilovky Frölundy. Mladý švédsky krídelník sa vo veku 18 rokov, 9 mesiacov a 22 dní stal najmladším hráčom s gólom vo finále LM, čím o viac ako 8 mesiacov prekonal slovenského útočníka Petra Cehlárika. Ten vo februári 2015 skóroval vo finále tejto súťaže ako 19-ročný.

Parkes najužitočnejším hráčom ročníka


Po prvej tretine hostia viedli v počte striel na bránku 7:5. V úvode druhej časti hrali Indians druhú presilovku a pridali druhý gól - hosťujúceho brankára Dannyho aus den Birkena prekonal strelou po ľade Ryan Lasch. Likvidačným zákrokom na domáceho Rhetta Rakhshaniho sa potom prezentoval Yannic Seidenberg, za čo "vyfasoval" dve dvojminútové tresty a ten prvý hokejisti z Göteborgu využili na tretí gól zásluhou Ponthusa Westerholma. V závere druhej tretine sa Frölunda ubránila 31-sekundovému oslabeniu o dvoch korčuliarov. Napriek prevahe prehrával domáci tím na strely 17:26. V 52. min počas presilovej hry hostia odvolali brankára Aus den Birkena a Yasin Ehliz strelou švihom znížil. V závere stretnutia Mníchovčania opäť odvolali brankára, ale ďalší gól už nepridali.

Najužitočnejším hráčom ročníka (betsson MVP Trophy) sa podľa hlasovania fanúšikov stal útočník Trevor Parkes z Mníchova. Medzi elitnú trojicu sa prebojovali aj útočník Milan Gulaš z Plzne a brankár Stephen Michalek zo Salzburgu. Najproduktívnejším hokejistom súťaže sa stal s 22 bodmi Ryan Lash z Frölundy.

Liga majstrov 2018/2019



  • Göteborg (Švéd.) - finále


Frölunda Indians (Švéd.) - Red Bull Mníchov (Nem.) 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)
Góly: 11. Fagemo (Chay Genoway, Friberg), 25. Lasch (J. Lundqvist, S. Hjalmarsson), 35. Ponthus Westerholm (S. Hjalmarsson, J. Lundqvist) - 52. Ehliz (Y. Seidenberg, Voakes)
Vylúčení: 7:7 na 2 min, navyše: Hager (Mníchov) 10 min za hrubosť, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Marc Lemelin (USA), Mikko Kaukokari (Fín.) - Hannu Sormunen (Fín.), Bryce Kovacs (Švaj.), 12 044 divákov

Zostavy:
Frölunda: Gustafsson - Chay Genoway, Sigalet, Moverare, Ekbom, Grönlund, Gormley, Printz - Friberg, J. Lundqvist, Rakshani - Fagemo, Carlsson, Lasch - Mustonen, Pathrik Westerholm, Ponthus Westerholm - Fjällström, Rosseli-Olsen, S. Hjalmarsson - Staalberg
Mníchov: Aus den Birken - Button, Aulie, Abeltshauser, Y. Seidenberg, Bodnarchuk, Joslin, Quaas, D. Boyle - Ehliz, Hager, Wolf - Daubner, Voakes, Mauer - Shugg, Stajan, Parkes - Mayenschein, Eder, M. Christensen

Prehľad víťazov hokejovej Ligy majstrov:
2014/2015: Lulea HF (Švéd.)
2015/2016: Frölunda Indians (Švéd.)
2016/2017: Frölunda Indians (Švéd.)
2017/2018: JYP Jyväskylä (Fín.)
2018/2019: Frölunda Indians (Švéd.)



Viac k témam: Frölunda Indians, hokejová Liga majstrov, Red Bull Mníchov
Zdroj: Webnoviny.sk - Frölunda vyhrala hokejovú Ligu majstrov, vo finále si poradila s Mníchovom © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.