Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Fantastický Sagan má za sebou najlepšie vystúpenie na Tour de France v kariére

 Webnoviny  29. júl 2018  218  
Fantastický Sagan má za sebou najlepšie vystúpenie na Tour de France v kariére

PARÍŽ 29. júla (WebNoviny.sk) - Slovenský cyklista Peter Sagan skončil ôsmy v záverečnej 21. etape 105. ročníka Tour de France s dojazdom v Paríži.

Počet víťazných etapových koncoviek na "starej dáme" v kariére síce nezvýšil, ale aj tak bol opäť jednou z najväčších osobností v práve skončenej edícií najslávnejších etapových pretekov.

Líder tímu Bora-Hansgrohe má za sebou najlepšie vystúpenie na Tour de France v kariére. Počas 21 dní a 3351 km Sagan dosiahol ako jediný v pelotóne tri etapové víťazstvá - okrem piatej, kde v závere nedal súperom šancuvyhral aj druhú s cieľom v La Roche-sur-Yon a najrýchlejší bol aj v špurtérskej koncovke 13. etapy vo Valence.

Vyrovnal historický rekord Zabela


Sagan má na TdF už celkovo 11. etapových triumfov a 42 pódiových umiestnení. Tri víťazné etapy mal na konte aj v rokoch 2012 a 2016.

Odporúčame:
Video: Kristoff vyhral 21. etapu Tour de France, Sagan v závere parížskej bitky špurtérov „nemal nohy“

K trom etapovým triumfom v tomto roku pridal aj tri druhé a jedno tretie miesto. Navyše sa stal po šiesty raz víťazom bodovacej súťaže, čím vyrovnal historický rekord Nemca Erika Zabela z rokov 1996 - 2001.

Odporúčame:
Fotografie (21. etapa Tour de France 2018): Sagan si zlepšil rekord a vyrovnal sa legendárnemu Zabelovi

Saganovi stačilo na šesť zelených dresov v Paríži sedem účastí na najslávnejších etapových pretekoch (2012 - 2016, 2018). A to ešte vlani musel predčasne z pretekov odstúpiť po nekompromisnom rozhodnutí arbitrov po kolízii s Markom Cavendishom v závere štvrtej etapy s cieľom vo Vitteli.

Na "starej dáme" prešiel už 127 etáp


Tohtoročné Saganovo víťazstvo v bodovacej súťaži je o to cennejšie, že posledné štyri etapy absolvoval so sebazaprením po ťažkom páde v druhej pyrenejskej etape, keď doudieraný v bolestiach dokonca zvažoval odstúpenie z pretekov.

Celkovo Sagan doteraz absolvoval na TdF 127 etáp, až 105 z nich mal na sebe oblečený zelený dres určený pre najlepšieho muža bodovacej súťaže.

Celkovo v profikariére na ceste má slovenský fenomén zo Žiliny na konte 109 víťazných pretekov, v tomto roku triumfoval osemkrát vrátane troch triumfov v etapách na TdF aj veľkého víťazstva na jarnej monumentálnej klasike Paríž-Roubaix.

Výsledky - Tour de France 2018


Bodovacia súťaž - konečné poradie: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 477 bodov, 2. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates 246, 3. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ 203, 4. John Degenkolb (Nem.) Trek-Segafredo 178, 5. Julian Alaphilippe (Fr.) Quick-Step Floors 143, 6. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 134.


Viac o téme Tour de France 2018




Viac k témam: Peter Sagan, Tour de France
Zdroj: Webnoviny.sk - Fantastický Sagan má za sebou najlepšie vystúpenie na Tour de France v kariére © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.