Pondelok, 20. máj 2024
Mimoriadne správy

Djokovič utŕžil “kanára” vo štvrťfinále Roland Garros, sú známi všetci semifinalisti

 Webnoviny   7. jún 2017  341  
Djokovič utŕžil “kanára” vo štvrťfinále Roland Garros, sú známi všetci semifinalisti


  • aktualizované 7. júna o 19:05


PARÍŽ 7. júna (WebNoviny.sk) - Španielsky tenista Rafael Nadal, Švajčiar Stan Wawrinka, Rakúšan Dominic Thiem a Brit Andy Murray postúpili do semifinále na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži (28. mája - 11. júna).

Španielska bitka sa skončila predčasne


Nadal postúpil medzi štyroch najlepších v Paríži po jubilejný 10. raz vo svojej kariére. V stredajšom štvrťfinálovom derby viedol nad Pablom Carrenom-Bustom 6:2, 2:0, keď krajan po 50 minútach odstúpil, pravdepodobne pre zranenie brušného svalstva, referuje blog podujatia. Predtým bol na ošetrení v šatni.

Odporúčame:
Bacsinszká a Ostapenková sú prvými semifinalistkami Roland Garros, zahrajú si na svoje narodeniny

Nadal cestou do najlepšej štvorice pustil vyzývateľom iba 22 gemov, čím si utvoril nový osobný rekord na vrcholnej scéne: pred deviatimi rokmi to na RG bolo 25 gemov.

Od minulej soboty 31-ročný ľavoruký Malorčan Nadal dosiahol svoj okrúhly 100. úspech v zápase na najpomalšom povrchu na tri získané sety. Jediné dve takéto prehry utrpel v osemfinále RG 2009 so Švédom Robinom Söderlingom a vo štvrťfinále RG 2015 s Djokovičom.

 

Zobraziť fotogalériu k článku:
Roland Garros – štvrťfinále

Nadal minulý rok pre zranenie zápästia nenastúpil v Paríži na 3. kolo proti inému Španielovi Marcelovi Granollersovi-Pujolovi. Vo francúzskej metropole má niekdajší líder počítačového poradia zápasovú bilanciu 77:2. Proti 25-ročnému Carrenovi-Bustovi (21.) teraz má skóre 4:0, vlani ho na antuke v Riu de Janeiro prekonal 6:1, 6:4.

Carlosom Moyom a strýkom Tonim trénersky vedený Nadal má na konte 53 trofejí z tehlovej múčky, prostredníctvom okrúhleho 50. úspechu sa v apríli v Monte Carle odpútal na historickej prvej pozícii v Open Ere od Argentínčana Guillerma Vilasa (49).

Nadal v spomenutom Monte Carle a následne v Barcelone zhodne dobyl 10. trofej v predmetnom dejisku. Šancu na "La Décimu" teraz má aj v Paríži. Osem primátov majú Federer z Halle a spomenutý Vilas z Buenos Aires. Nadal sa môže stať prvým hráčom v otvorenej ére a len druhým celkovo s aspoň desiatimi singlovými titulmi na jednej súčasti Majors. Jedenásť ich nazbierala Austrálčanka Margaret Courtová na Australian Open v období 1960 - 1973.

Djokovič dostal "kanára"


Víťaz dovedna 72 turnajov Nadal v tejto sezóne na antuke disponuje štatistikou 22:1, jedinú prehru inkasoval s Rakúšanom Dominicom Thiemom vo štvrťfinále v Ríme. A práve Thiem bude jeho súperom v semifinále v Paríži, keďže v stredu zdolal obhajcu trofeje Novaka Djokoviča za 135 minút 7:6 (5), 6:3, 6:0.

V úvodnom dejstve na Dvorci Suzanne Lenglenovej Thiem najprv vyrovnal z 2:4 na 4:4 a potom na podaní v desiatom geme vymazal dva setbaly v rade.

V druhej časti mu napokon stačil brejk na 2:0. V treťom sete sa na príjme presadil už v otváracej hre a po "poistke" na 3:0 bolo v podstate hotovo. Thiem o tri gemy ďalej premenil druhý mečbal bekhendovým obhodením popri čiare.

Do semifinále vo francúzskej metropole postúpil Thiem druhý rok v rade. Vlani v ňom nestačil práve na Djokoviča (2:6, 1:6, 4:6). Teraz vo vetre a chlade predviedol koncentrovanejší, priebojnejší a účinnejší výkon, súpera netradične často zrádzal najmä bekhend. Od polovice duelu produkoval Belehradčan až zarážajúco chabý a bezmocný výkon.

"Je to pre mňa úžasný výsledok, veď som nastúpil pod ťarchou štatistiky 0:5. Zdolať premiérovo tohto súpera akurát vo štvrťfinále grandslamového podujatia je ako zo sna. Dnes to bolo zradné, veľa vetra, chladnejšie počasie. Bolo dôležité dobre sa hýbať a triafať čisté údery, mne sa to darilo. Na prieniku do neskorších fáz vrcholných podujatí je ohurujúce, že kolo za kolom musíte čeliť tým najlepším, v piatok to veru nebudem mať jednoduchšie..." povedal Thiem v interview na kurte, citoval ho blog Roland Garros.

Rakúšan mal pomer "winnerov" a nevynútených chýb 38:28, Srb 18:35. Thiem premenil 6 z 15 brejkbalov, Djokovič 2 zo 6. Obaja zvládli po 7 zákrokov pri sieti, víťaz však na to potreboval iba 9 nábehov, zdolaný až 15.

Dvadsaťtriročný siedmy muž singlového renkingu ATP Thiem znížil v bilancii proti tridsiatnikovi Djokovičovi (2.) na 1:5. Revanšoval sa mu za debakel 1:6, 0:6, ktorý inkasoval v semifinále májového prípravného podujatia v Ríme.

Wawrinka deklasoval Čiliča


Zverenec Güntera Bresnika Thiem stojí proti 31-ročnému Nadalovi (4.) dôstojne nepriaznivo 2:4 aj s prihliadnutím na skutočnosť, že všetkých šesť doterajších duelov sa konalo na "Rafovej" tehlovej múčke. Navyše, rodák z Wiener Neustadtu zvíťazil povzbudzujúco 6:4, 6:3 v máji vo štvrťfinále v talianskej metropole. V tejto sezóne je jediným premožiteľom Nadala na najpomalšom podklade.

Zverenec Andreho Agassiho Djokovič hneď vo dvoch historických prehľadoch v tzv. Open Ere neosamel na druhej priečke pred Američanom Jimmym Connorsom: obaja stále majú na konte 31 semifinále na Majors (Švajčiar Roger Federer 41) a 233 zápasových úspechov na veľkej štvorke (Federer 314).

Švajčiarsky tenista Stan Wawrinka nasadený ako tretí zvíťazil nad chorvátskou sedmičkou žrebu Marinom Čiličom za rovných 100 minút suverénne 6:3, 6:3, 6:1. Miestny šampión zo sezóny 2015 Wawrinka (3.) zdolal 28-ročného hrdinu rovnako významných newyorských US Open 2014 Čiliča (8.) ôsmy raz v rade a má proti nemu skóre už 12:2. Podujatím prechádza bez straty setu. Bol to duel dvoch niekdajších dobyvateľov juniorského titulu vo francúzskej metropole: Švajčiar sa presadil v roku 2003, Chorvát v sezóne 2005.

 

Murray zvrátil vývoj


Britský líder svetového rebríčka Andy Murray zvíťazil nad Japoncom Kei Nišikorim nasadeným ako ôsmym za 159 minút 2:6, 6:1, 7:6 (0), 6:1. Na Dvorci Philippa Chatriera po nevydarenom prvom sete dokázal Murray zvrátiť vývoj, vyrovnal a pocitovo definitívne prevzal taktovku v treťom sete, v ktorom napokon nepykal za dve premrhania náskoku brejku.

Obhajca finálovej účasti Murray bude v piatok v semifinále hrať so švajčiarskym miestnym šampiónom zo sezóny 2015 Stanom Wawrinkom nasadeným ako tretím. V bilancii zo vzájomných duelov vedie rodák zo škótskeho Dunblane 10:7, vlani v rovnakej fáze vo francúzskej metropole triumfoval 6:4, 6:2, 4:6, 6:2, následne v boji o Pohár mušketierov nestačil na Srba Novaka Djokoviča. Wawrinka v stredu vo štvrťfinále prekonal Chorváta Marina Čiliča za rovných 100 minút jasne 6:3, 6:3, 6:1.

Tridsaťročný zverenec Ivana Lendla a Jamieho Delgada Murray teraz má proti 27-ročnému finalistovi newyorských US Open 2014 Nišikorimu (9.) štatistiku už 9:2. Nadviazal na úspech 6:7 (9), 6:4, 6:4 z novembrového koncoročného výberového šampionátu na tvrdom povrchu v hale v Londýne, teda z úplne odlišných podmienok.

 

Roland Garros - dvojhra mužov - štvrťfinále:


Rafael Nadal (Šp.-4) - Pablo Carreno-Busta (Šp.-20) 6:2, 2:0 - skreč, Carreno-Busta po 50 minútach odstúpil
Dominic Thiem (Rak.-6) - Novak Djokovič (Srb.-2) 7:6 (5), 6:3, 6:0 za 135 minút
Stan Wawrinka (Švaj.-3) - Marin Čilič (Chor.-7) 6:3, 6:3, 6:1 za 100 minút
Andy Murray (V. Brit.-1) - Kei Nišikori (Jap.-8) 2:6, 6:1, 7:6 (0), 6:1 za 159 minút

Dvojice v piatkovom semifinále dvojhry mužov:
Andy Murray (V. Brit.-1) - Stan Wawrinka (Švaj.-3) / bilancia: 10:7
Rafael Nadal (Šp.-4) - Dominic Thiem (Rak.-6) / bilancia: 4:2

 



Viac k témam: Pablo Carreno-Busta, Rafael Nadal, Roland Garros, tenis
Zdroj: Webnoviny.sk - Djokovič utŕžil “kanára” vo štvrťfinále Roland Garros, sú známi všetci semifinalisti © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.