Piatok, 26. apríl 2024
Zamračené  11,9 °C
Mimoriadne správy

Dedičstvo Tour de France v Yorkshire pretrváva aj po pretekoch

 Juraj Mička  22. december 2014  1895  
Dedičstvo Tour de France v Yorkshire pretrváva aj po pretekoch

Takmer päť miliónov ľudí počas uplynulého leta vášnivo privítalo Grand Départ najprestížnejších etapových pretekoch sveta, Tour de France, na cestách severného a južného Anglicka.


Takmer päť miliónov ľudí počas uplynulého leta vášnivo privítalo Grand Départ najprestížnejších etapových pretekoch sveta, Tour de France, na cestách severného a južného Anglicka. A i keď pre mnohých z nich sa hodiny čakania odvďačili iba krátkym pohľadom na uháňajúci pelotón, spomienka na pravdepodobne najveľkolepejší Grand Départ žije v hostiacom kraji, Yorkshire, i naďalej.

Dozvuky po pretekoch


Aj pol roka po pretekoch sú niektoré cesty v najväčšom kraji Anglicka stále dekorované grafitmi vyjadrujúcimi podporu domácemu kandidátovi Markovi Cavendishovi, ktorý sa pre pád počas šprintu v Harrogate nedostal ani do druhej etapy. Podobné úkazy nie sú ojedinelé ani v iných častiach rozľahlého Yorkshiru. Napríklad, malá kaviareň na hranici Peak Districtu si aj naďalej udržiava vonkajšiu dekoráciu v červeno-bielom motíve bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára, aj keď farba oviec lemujúcich cesty parku Yorkshire Dales (predtým prispôsobená farbám Tour) sa už vrátila do pôvodného stavu.

Yorkshire, ktorý hosťoval prvé dve z troch etáp Tour de France v Anglicku, sa stal skutočným víťazom veľkolepej udalosti. Zatiaľ čo kraje Cambridgeshire, Essex a Londýn (hostitelia 3. etapy) vyťažili z pretekov zhruba 30 miliónov libier, zisk Yorkshiru prekonal očakávania organizátorov o takmer identickú čiastku a dosiahol úctyhodnú hodnotu 128 miliónov libier. Rozdiel v príjmoch sa môže azda pripísať na adresu miery prijatia pretekov v oboch regiónoch – obyvatelia Yorkshiru totiž preukázali omnoho viacej entuziazmu ako južania.

Búrlivé prípravy Yorkshiru


Aktívnosť Yorkshiru počas príprav na udalosť dosahovala vysokú intenzitu už aj pár mesiacov pred pretekmi: obyvatelia Harrogatu uštrikovali viac ako 22 tisíc miniatúrnych žltých dresov, pričom organizátori museli ľudí doslova poprosiť ľudí, aby neposielali ďalšie dresy; v obci Otley si zase 19 miestnych krčiem prepísalo svoje názvy do Francúzštiny, zatiaľ čo mäsiari z Riponu privítali preteky vytvorením bicykla vytvoreného z mäsových koláčov a pečiva.

Yorkshire fandil z plných síl


Samotné preteky v Yorkshire sa niesli v podobnom duchu ako prípravy. Preplnené cesty a nadšený dav podporoval cyklistov takmer počas celého trvania oboch etáp, na adresu čoho jeden z britských cyklistov, Geraint Thomas, poznamenal: "Bolo to ako byť na diskotéke štyri hodiny." Stávkové kancelárie podobne zaznamenali zvýšenú podporu pre domácich cyklistov a hosťovanie pretekov sa takisto podpísalo aj na zvýšení počtu záujemcov na cyklistických udalostiach pod záštitou organizácie britského bicyklovania (64% nárast).



Jednou z najväčších noviniek sa po Tour de France ale stalo vytvorenie nových trojdenných medzinárodných pretekov Tour de Yorkshire, ktoré sú na programe zhruba dva mesiace pred začiatkom francúzskej Tour, 1-3. mája. Jedno s druhým, organizátori pretekov môžu byť s hosťovaním udalosti viac ako spokojní. Ich zásluhou sa Yorkshire dostal na mapu sveta a dá sa predpokladať, že dedičstvo bude v regióne prítomné aj po dobu nasledujúcich pár rokov.