Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Česká extraliga štartuje so 40 Slovákmi, majstrovský titul obhajuje Kometa Brno

 Webnoviny  14. september 2018  302  
Česká extraliga štartuje so 40 Slovákmi, majstrovský titul obhajuje Kometa Brno

PRAHA 14. septembra (WebNoviny.sk) - Česká najvyššia hokejová súťaž Tipsport extraliga je naďalej najobľúbenejšou destináciou slovenských hráčov v rámci popredných európskych líg.

Pred štartom sezóny 2018/2019 sa nachádza na súpiskách jednotlivých klubov až 40 hokejistov spod Tatier, ktorí sú rozmiestnení do trinástich rôznych tímov. Kompletné prvé kolo je na programe v piatok 14. septembra.

Rovnako ako pred rokom, aj teraz figuruje najviac Slovákov v Mountfielde Hradec Králové, kde ich je šesť. Naopak, ani jediného hokejistu spod Tatier neevidujeme v kádri Zlína. Paradoxne, toto mesto leží spomedzi všetkých extraligových najbližšie od slovenských hraníc.

Počet slovenských brankárov sa znížil


Oproti vlaňajšku sa v českých kluboch znížil počet brankárov zo Slovenska. Patrik Rybár podpísal kontrakt s Detroitom Red Wings, Marek Čiliak sa presunul do Slovana Bratislava v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL) a budúcnosť Jána Laca je otázna. V extralige zotrvali iba Branislav Konrád (Olomouc), Peter Hamerlík (Třinec) a Jaroslav Janus (Litvínov).

Odporúčame:
Tipsport liga v novej sezóne ponúkne aj Winter Classic, predstavili aj trofej pre víťaza základnej časti

Z hráčov v poli zamierili za lepšími podmienkami napr. útočník Martin Bakoš (Boston Bruins) alebo obrancovia Mário Grman a Adam Jánošík (Slovan Bratislava). Novými či staronovými tvárami v Česku sú útočníci Libor Hudáček (predtým Färjestad, švédska SHL), Pavol Skalický a Marek Viedenský (obaja Slovan Bratislava) či obranca Martin Gernát (Lausanne, švajčiarska NLA).

Vyzývatelia majstrovskej Komety Brno


Potešujúca je takisto prítomnosť dvojice slovenských mládežníckych reprezentantov v kádroch seniorských A-mužstiev. V Pardubiciach pôsobí zadák Martin Bučko a vo Vítkoviciach útočník Jozef Baláž, ktorý v minulej sezóne debutoval v prvom tíme ostravského klubu.

Uplynulé dve sezóny českej extraligy patrili Komete Brno, ktorej pomohli k dvom titulom za sebou aj viacerí slovenskí hokejisti. Momentálne sú na súpiske len dvaja obrancovia - Juraj Mikúš a Tomáš Malec, pretože brankár Čiliak aj útočník Marcel Haščák odišli do iných klubov.

Najväčšími vyzývateľmi Komety v boji o celkové prvenstvo by mali byť Třinec, Hradec Králové alebo Sparta Praha.

Návrat "energetikov" medzi elitu


Po ročnej prestávke sa do najvyššej súťaže vrátili Karlove Vary, ktoré uspeli v baráži spolu s Litvínovom a zaistili si extraligovú príslušnosť na úkor Dukly Jihlava. V zostave "Energetikov" figurujú aj traja slovenskí útočníci - Adam Lapšanský, Dávid Gríger a Tomáš Mikúš.

Hrací model českej extraligy sa oproti minulým rokom nezmenil. Prvých šesť tímov po základnej časti si vybojuje miestenku vo štvrťfinále play-off, mužstvá na 7. až 10. priečke postúpia do predkola vyraďovacej fázy, kde budú súperiť o ďalšie dve pozície medzi najlepšou osmičkou.

Kluby na 11. až 14. mieste si zahrajú play-out, z ktorého následne dva najslabšie tímy poputujú do baráže o zotrvanie medzi elitou proti dvom finalistom druhej najvyššej súťaže.

Česká Tipsport extraliga - prehľad Slovákov


Mountfield Hradec Králové (6): Dominik Graňák, Mislav Rosandič, Juraj Bezúch, Lukáš Cingel, Roman Kukumberg, Matej Paulovič

HC Verva Litvínov (5): Jaroslav Janus, Ladislav Romančík, František Gerhát, Juraj Mikúš, Tomáš Matoušek

HC Oceláři Třinec (5): Peter Hamerlík, Martin Gernát, Vladimír Dravecký, Tomáš Marcinko, Marek Viedenský

HC Vítkovice Ridera (5): Peter Trška, Ivan Baranka, Radoslav Tybor, Rastislav Dej, Jozef Baláž

HC Energie Karlove Vary (3): Dávid Gríger, Adam Lapšanský, Tomáš Mikúš

HC Olomouc (3): Branislav Konrád, Bruno Mráz, František Skladaný

HC Kometa Brno (2): Tomáš Malec, Juraj Mikuš

HC Škoda Plzeň (2): Peter Čerešňák, Miroslav Preisinger

HC Bílí Tygři Liberec (2): Patrik Maier, Libor Hudáček

HC Dynamo Pardubice (2): Martin Bučko, Miloš Bubela

BK Mladá Boleslav (2): Oldřich Kotvan, Pavol Skalický

Piráti Chomutov (2): Juraj Valach, Dávid Skokan

HC Sparta Praha (1): Andrej Kudrna

PSG Berani Zlín (0)



Viac k témam: česká Tipsport extraliga
Zdroj: Webnoviny.sk - Česká extraliga štartuje so 40 Slovákmi, majstrovský titul obhajuje Kometa Brno © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.