Piatok, 22. november 2024
Zamračené  -0,5 °C
Mimoriadne správy

Vo Vysokých Tatrách pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, sneh si zachoval prachový charakter

 Webnoviny  19. december 2018  308  
Vo Vysokých Tatrách pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, sneh si zachoval prachový charakter

BRATISLAVA 19. decembra (WebNoviny.sk) - Na horách bolo v stredu ráno jasno, teplota vzduchu sa pohybovala od -11 do -5°C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Počas poslednej periódy sneženia pripadlo na horách 25 - 65 cm nového snehu, zväčša na trávnatý alebo skalnatý podklad.

Teplota pod bodom mrazu


Odvtedy je teplota stále pod bodom mrazu, takže si sneh na niektorých miestach zachoval ešte prachový charakter. Inde vplyvom vetra vznikli snehové dosky s tvrdým povrchom hlavne na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch.

V žľaboch najvyšších polôh sa nachádza väčšie množstvo snehu s hrúbkou 0,5 až jeden meter a na vetrom exponovaných miestach bol sneh sfúkaný na tvrdý podklad. Výška snehu dosahuje v stredných polohách (1 500 m) do 50 cm, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 35 až 75 cm.

Hrozba lavín klesá


V najvyšších polohách Vysokých Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej stupnice. V nižších a stredných polohách a v ostatných pohoriach trvá malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň.

Nebezpečenstvo lavín hrozí na záveterných svahoch a žľaboch, svahoch pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií a pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne.

Lavínové nebezpečenstvo klesá.

Viac k témam: HZS Horská záchranná služba, lavínové nebezpečenstvo, Vysoké Tatry
Zdroj: Webnoviny.sk - Vo Vysokých Tatrách pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, sneh si zachoval prachový charakter © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.