Piatok, 22. november 2024
Mimoriadne správy
- Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny hrozí odpojenie od elektriny
- Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na izraelského premiéra pre vojnu v Pásme Gazy
- Rusi vo vojne proti Ukrajine prvýkrát použili medzikontinentálnu raketu
- Po tragédii na železničnej stanici v srbskom Novom Sade zatkli 11 ľudí
- Vulkanický systém neďaleko Reykjavíku opäť chrlil lávu
Slováci konzumujú málo ovocia a zeleniny, v prieskume zaostávajú za priemerom Európskej únie
BRATISLAVA 9. apríla (WebNoviny.sk) - Situácia s nízkou konzumáciou ovocia a zeleniny sa na Slovensku dlhodobo nemení a Slováci aj naďalej v tomto smere zaostávajú za priemerom EÚ.
Takmer dve tretiny obyvateľov EÚ totiž v roku 2017 konzumovalo ovocie aspoň raz denne (64 %), pričom podiel obyvateľov EÚ, ktorí konzumovali zeleninu aspoň raz denne v danom roku, bol rovnaký ako pri ovocí.
Pozitívne čísla len v jednom prípade
Slovensko sa v rebríčku krajín ocitlo pri dennej konzumácii ovocia obyvateľmi na 18. mieste z krajín EÚ-28, keď si dalo ovocie denne len 53 % Slovákov a pri zelenine zaznamenalo ešte o jednu priečku horšie umiestnenie s denným podielom 52 %. Vyplýva to z najnovších údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.
Z ďalších výsledkov Eurostatu vyplýva, že 27 % obyvateľov EÚ jedlo v roku 2017 ovocie aspoň dvakrát denne a zeleninu 23 %. Slovensko aj v týchto štatistikách zaostáva za priemerom EÚ. Minimálne dvakrát za deň si dá ovocie 22 % Slovákov a zeleninu 16 %.
Pozitívne čísla zaznamenali Slováci len pri údaji o úplnom vyradení ovocia a zeleniny z ich jedálnička. Nikdy neje ovocie len 0,8 % Slovákov a zeleninu dokonca len 0,4 %. Naproti tomu podiel občanov EÚ, ktorí niekdy nejedia ovocie, činí 1,6 % a pri zelenine 0,6 %.
Odporúčaná denná dávka
Najviac ovocia sa skonzumuje spomedzi členských štátov EÚ v Taliansku, kde až 85 % obyvateľov je ovocie minimálne jedenkrát denne. Nasleduje Portugalsko s 81 % obyvateľov. Naproti tomu v troch členských štátoch EÚ konzumovalo ovocie v roku 2017 denne menej ako 40 % obyvateľstva. Konkrétne išlo o Lotyšsko (35 %), Bulharsko a Litvu (obe 37 %).
Pokiaľ ide o spotrebu zeleniny v členských štátoch, Írsko a Belgicko mali v roku 2017 najvyšší podiel obyvateľov, ktorí aspoň raz denne konzumovali zeleninu (84 %). Zatiaľ čo vo väčšine členských štátov 50 až 80 % obyvateľov v prieskume uviedlo, že denne jedli zeleninu, v piatich členských štátoch bol tento podiel nižší ako 50 %. Išlo o Maďarsko (30 %), Rumunsko (41 %), Lotyšsko (44 %), Litvu a Bulharsko (obe 45 %).
Podľa uverejnenej správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je odporúčaná denná dávka minimálne 400 g ovocia a zeleniny (okrem zemiakov a iných škrobových hľúz) na prevenciu chronických ochorení.
Viac k témam: Európska únia, ovocie, potraviny, prieskum, slovenské potraviny, stravovanie, zelenina
Zdroj: Webnoviny.sk - Slováci konzumujú málo ovocia a zeleniny, v prieskume zaostávajú za priemerom Európskej únie © SITA Všetky práva vyhradené.
Hodnotenie článku
Populárne články
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.