Piatok, 22. november 2024
Mimoriadne správy
- Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny hrozí odpojenie od elektriny
- Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na izraelského premiéra pre vojnu v Pásme Gazy
- Rusi vo vojne proti Ukrajine prvýkrát použili medzikontinentálnu raketu
- Po tragédii na železničnej stanici v srbskom Novom Sade zatkli 11 ľudí
- Vulkanický systém neďaleko Reykjavíku opäť chrlil lávu
21.10.2020 (Webnoviny.sk) - Na Slovensku si na konzumáciu rýb veľmi nepotrpíme, ale práve v tomto jesennom a zimnom období by mali byť stabilnou súčasťou nášho jedálnička.
Priemerný Nór zje ročne až 52 kilogramov rýb, priemerný Európan 22 kilo a priemerný Slovák len 8 kíl rýb za rok. Ďaleko zaostávame nielen za severanmi, ale aj za Európskym priemerom. Oberáme sa tým o viacero zdravotných benefitov, ktoré nám pravidelná konzumácia rýb môže priniesť.
Nie je žiadnym prekvapením, že ryby sú v severských krajinách populárnym jedlom. Krajiny ako Island či Nórsko majú rozvinutý rybársky priemysel, ale to ani zďaleka nie je jediný dôvod, prečo tak obľubujú konzumáciu rýb. Ryby sú totiž bohaté na vitamín D, ktorý je pre severanov priam životne dôležitý.
Vitamín D je pre ľudský organizmus prospešný na viacerých frontoch. Podporuje efektívne fungovanie imunitného systému, pomáha udržiavať zdravé kosti a zuby a podporuje správne fungovanie svalov. Počas letných mesiacov ho dokážeme získavať zo slnka, no na jeseň a cez zimu nie je naša pokožka vystavovaná dostatočnému množstvu slnečného svitu. V severských krajinách je tento problém ešte akútnejší. O to viac si preto dávajú záležať na dopĺňaní vitamínu D z rybieho mäsa.
Mali by sme si z nich vziať príklad. Okrem vitamínu D sú ryby aj výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tie podporujú normálnu a zdravú funkciu srdca a ciev. Navyše sú dobré pre zdravie mozgu, podporujú pamäť, pomáhajú zmierňovať príznaky depresií a chránia zrak. "Sú nevyhnutné pre mentálne funkcie a priaznivo podporujú aj psychickú kondíciu, zlepšujú pamäť, sústredenosť a potláčajú aj poruchy spánku. Tým zabraňujú alebo znižujú riziko vzniku depresií a pocitov úzkosti," vysvetľuje ich prínosy výživová špecialistka Janka Trebulová.
Nie každý druh rýb je ale bohatý na vitamín D a omega-3 mastné kyseliny. Sladkovodné ryby z našich končín v tomto ohľade zaostávajú za tučnými morskými rybami. Najväčšiu dávku týchto živín nájdete v lososovi, makrele alebo tuniakovi.
Samozrejme, nie každému sú ryby po chuti. V tom prípade vyskúšajte výživový doplnok OmegaMarine Forte+ od NaturaMed Pharmaceuticals na mesiac zdarma len za cenu poštovného a bez akýchkoľvek záväzkov. Obsahuje kvalitný olej z nórskych lososov, ktorý sa pýši označením najčerstvejší rybí olej na svete. Na zaistenie dennej dávky omega-3 mastných kyselín a vitamínu D stačia už 2 kapsuly.
Viac informácií OmegaMarine Forte+ a zdravotných benefitoch omega-3 mastných kyselín získate na stránke www.omegamarineforte.sk alebo na telefónnom čísle 0800 444 204.
Informačný servis
Viac k témam: NaturaMed Pharmaceuticals, OmegaMarine Forte, PR, ryby
Zdroj: Webnoviny.sk - Prečo sú dnes ryby také dôležité? © SITA Všetky práva vyhradené.
Populárne články
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.
Predchádzajúci článok
Slovenská pošta obmedzí doručovanie zásielok, dôvodom je druhá vlna pandémie koronavírusuNasledujúci článok
Minister Mikulec pripustil lockdown Slovenska, v hre je aj zatvorenie hraníc