Piatok, 22. november 2024
Zamračené  -0,5 °C
Mimoriadne správy

Pre horúčavy skolabovalo viac ako 70 Slovákov, záchranári apelujú najmä na prevenciu

 Webnoviny  22. jún 2019  309  
Pre horúčavy skolabovalo viac ako 70 Slovákov, záchranári apelujú najmä na prevenciu

BRATISLAVA 22. júna (WebNoviny.sk) - V priebehu piatku vyslalo Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby SR záchranárov na pomoc k 79 pacientom, ktorí skolabovali z tepla.

Pitný režim


Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa záchranárov Alena Krčová, až 15 pacientov z tohto počtu skolabovalo v Prešovskom kraji. Naopak, v Nitrianskom kraji malo v dôsledku horúčav problémy najmenej pacientov, konkrétne štyria.

Záchranári v tejto súvislosti opätovne apelujú na verejnosť, aby dbala na prevenciu. „Zdržiavať sa v interiéri od 11-tej do 15-tej hodiny a dodržiavať dostatočný pitný režim,“ zdôraznila Krčová. Vysoké teploty podľa záchranárov predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti.

Netreba čakať na pocit smädu


„Ak sa nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy,“ vysvetlila Krčová. Kávu je podľa záchranárov vhodné piť s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy.

„Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktujeme tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať,“ dodala Krčová.

Viac k témam: horúčavy, kolaps, záchranári
Zdroj: Webnoviny.sk - Pre horúčavy skolabovalo viac ako 70 Slovákov, záchranári apelujú najmä na prevenciu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.