Piatok, 22. november 2024
Sneženie  -1 °C
Mimoriadne správy

Počet kolapsov z tepla bol vo štvrtok zatiaľ najvyšší, záchranári najviac zasahovali v Prešovskom kraji

 Webnoviny  28. jún 2019  305  
Počet kolapsov z tepla bol vo štvrtok zatiaľ najvyšší, záchranári najviac zasahovali v Prešovskom kraji

28.6.2019 (Webnoviny.sk) - Počet kolapsov z tepla bol vo štvrtok zatiaľ najvyšší. Pomoc záchranárov potrebovalo až 116 ľudí. Ako agentúru SITA ďalej informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová, až 18 pacientov skolabovalo v Prešovskom kraji.

Dôležitá je prevencia


Najmenej pacientov malo zdravotné ťažkosti pre horúčavy v Žilinskom kraji, išlo o 12 pacientov. V stredu pomoc záchranárov potrebovalo 89 pacientov, ktorí skolabovali z tepla.

Záchranná zdravotná služba opätovne apeluje na verejnosť, aby dbala na prevenciu. Od 11:00 do 15:00 sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim.

Tekutiny treba dopĺňať priebežne


"Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy," povedala Krčová.

Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti z prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. Pri zhoršení zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.

Viac k témam: horúčavy, kolaps
Zdroj: Webnoviny.sk - Počet kolapsov z tepla bol vo štvrtok zatiaľ najvyšší, záchranári najviac zasahovali v Prešovskom kraji © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.