Piatok, 29. marec 2024
Mimoriadne správy

Ochladenie prináša menej kolapsov z tepla, oproti sobote ich počet klesol o desiatky

 Webnoviny   9. júl 2019  266  
Ochladenie prináša menej kolapsov z tepla, oproti sobote ich počet klesol o desiatky

9.7.2019 (Webnoviny.sk) - Ochladenie prináša menej zdravotných komplikácií. Dokazuje to klesajúci počet kolapsov z tepla. Pomoc záchranárov v pondelok potrebovalo 38 pacientov, ktorí skolabovali z tepla. Pritom v nedeľu ich bolo 51 a v sobotu na Slovensku skolabovalo z tepla až 75 ľudí.

Ako agentúru SITA informoval Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR, prvý pracovný deň tohto týždňa najviac ľudí skolabovalo v Nitrianskom a Žilinskom kraji, zhodne po šesť. Najmenej pacientov malo zdravotné ťažkosti pre horúčavy v Trnavskom kraji, išlo o tri osoby.

Záchranná zdravotná služba apeluje na verejnosť, aby dbala na prevenciu. Od 11:00 do 15:00 sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim.

Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy," zdôrazňujú záchranári.

Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti z prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. Pri zhoršení zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155 a jej operátor poradí, ako ďalej postupovať.

Viac k témam: horúčavy, kolaps, záchranári
Zdroj: Webnoviny.sk - Ochladenie prináša menej kolapsov z tepla, oproti sobote ich počet klesol o desiatky © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.