Piatok, 22. november 2024
Sneženie  -1 °C
Mimoriadne správy

Horúčavy si vyžiadali ďalšie kolapsy, záchranári ošetrovali viac ako osemdesiat pacientov

 Webnoviny  23. august 2018  579  
Horúčavy si vyžiadali ďalšie kolapsy, záchranári ošetrovali viac ako osemdesiat pacientov

BRATISLAVA 23. augusta (WebNoviny.sk) - Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby v stredu vyslalo záchranárov k 84 pacientom, ktorí skolabovali z tepla. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa záchranárov Alena Krčová, najviac výjazdov zaznamenali v Trenčianskom kraji, v ktorom potrebovalo pomoc 14 pacientov, naopak, najmenej zásahov mali v Nitrianskom kraji, v ktorých skolabovalo päť pacientov.

Odporúčame:
Horúčavy naďalej zamestnávajú záchranárov, ošetrili vyše 70 kolapsov z tepla

"Opätovne apelujeme na verejnosť, aby dbala na prevenciu – zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín, t.j. od 11-tej do 15-tej hodiny a dodržiavať dostatočný pitný režim. Platí, že vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev," uviedla Krčová.

Tekutiny treba podľa záchranárov dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu.

"Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy. Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktujeme tiesňovú linku 155, kde operátor poradí ako ďalej postupovať," dodala Krčová

Viac k témam: horúčavy, záchranári
Zdroj: Webnoviny.sk - Horúčavy si vyžiadali ďalšie kolapsy, záchranári ošetrovali viac ako osemdesiat pacientov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.