Piatok, 22. november 2024
Husté sneženie -1,5 °C
Mimoriadne správy
- Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny hrozí odpojenie od elektriny
- Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na izraelského premiéra pre vojnu v Pásme Gazy
- Rusi vo vojne proti Ukrajine prvýkrát použili medzikontinentálnu raketu
- Po tragédii na železničnej stanici v srbskom Novom Sade zatkli 11 ľudí
- Vulkanický systém neďaleko Reykjavíku opäť chrlil lávu
Európska komisia zaradila Trenčiansku borovičku do registra chránených označení pôvodu
9.5.2024 (SITA.sk) - Európska komisia zaradila Trenčiansku borovičku do registra chránených označení pôvodu. Tento destilát sa vyrába v meste Trenčín.
Úspešne sa predáva už viac ako 100 rokov vďaka svojej preslávenej kvalite, typickej chuti a dodržiavaniu tradičného výrobného procesu. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie v SR Ingrid Ludviková.
Trenčianska borovička Juniperus je číra, bezfarebná liehovina s obsahom alkoholu 42 percent s výraznou arómou a intenzívnou, príjemnou chuťou borievky obyčajnej a červenej. Vyrába sa z vyzretého borievkového destilátu, rafinovaného neutrálneho destilátu a tekutého cukru. Kľúčovou zložkou, ktorá dodáva liehovine jej špecifické vlastnosti a charakteristickú chuť, je borievkový destilát.
Chuť získava najmä pevným percentuálnym podielom vyzretého borievkového destilátu, ktorý sa vyrába dvojstupňovou destiláciou fermentovanej zápary z plodov borievky obyčajnej a borievky červenej. Má výraznú, jemne sladkú a korenistú dlhotrvajúcu chuť a vôňu po borievkach a mierne olejnatú konzistenciu pri tečení.
Viac k témam: Alkohol, register
Zdroj: SITA.sk - Európska komisia zaradila Trenčiansku borovičku do registra chránených označení pôvodu © SITA Všetky práva vyhradené.
Populárne články
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.