Pondelok, 20. máj 2024
Slnečno 20,6 °C
Mimoriadne správy
- Kontajnerová loď Dali, ktorá spôsobila kolaps mosta v Baltimore, sa po takmer dvoch mesiacoch vracia do prístavu
- Ukrajinská armáda naďalej ovláda približne 60 percent Vovčanska, ruské útoky však neustávajú
- Kapitána lode vzali po zrážke s člnom na Dunaji do väzby, podozrivý je z neposkytnutia pomoci
- Medzinárodný trestný súd v Haagu žiada zatykače na Netanjahua a lídrov Hamasu
- Ruské sily zaútočili na letovisko a dediny v Charkovskej oblasti, o život prišlo najmenej 11 ľudí
Európska komisia zaradila Trenčiansku borovičku do registra chránených označení pôvodu
9.5.2024 (SITA.sk) - Európska komisia zaradila Trenčiansku borovičku do registra chránených označení pôvodu. Tento destilát sa vyrába v meste Trenčín.
Úspešne sa predáva už viac ako 100 rokov vďaka svojej preslávenej kvalite, typickej chuti a dodržiavaniu tradičného výrobného procesu. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie v SR Ingrid Ludviková.
Trenčianska borovička Juniperus je číra, bezfarebná liehovina s obsahom alkoholu 42 percent s výraznou arómou a intenzívnou, príjemnou chuťou borievky obyčajnej a červenej. Vyrába sa z vyzretého borievkového destilátu, rafinovaného neutrálneho destilátu a tekutého cukru. Kľúčovou zložkou, ktorá dodáva liehovine jej špecifické vlastnosti a charakteristickú chuť, je borievkový destilát.
Chuť získava najmä pevným percentuálnym podielom vyzretého borievkového destilátu, ktorý sa vyrába dvojstupňovou destiláciou fermentovanej zápary z plodov borievky obyčajnej a borievky červenej. Má výraznú, jemne sladkú a korenistú dlhotrvajúcu chuť a vôňu po borievkach a mierne olejnatú konzistenciu pri tečení.
Viac k témam: Alkohol, register
Zdroj: SITA.sk - Európska komisia zaradila Trenčiansku borovičku do registra chránených označení pôvodu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.