Piatok, 22. november 2024
Mimoriadne správy
- Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny hrozí odpojenie od elektriny
- Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na izraelského premiéra pre vojnu v Pásme Gazy
- Rusi vo vojne proti Ukrajine prvýkrát použili medzikontinentálnu raketu
- Po tragédii na železničnej stanici v srbskom Novom Sade zatkli 11 ľudí
- Vulkanický systém neďaleko Reykjavíku opäť chrlil lávu
24.6.2021 (Webnoviny.sk) - Rastlinná strava sa stáva dôležitou súčasťou našich stravovacích návykov. Mnoho ľudí si uvedomuje jej zdravotné benefity, preto je tiež stále častejšie uprednostňovaná vzhľadom na spoločenskú zodpovednosť najmä v súvislosti s klimatickými zmenami a stavom životného prostredia.
Nedostatok jedla nie je u nás v súčasnej dobe témou, no stal sa ešte väčšou výzvou aj kvôli prepuknutiu pandémie Covid-19. Na svete ešte stále existujú miesta, kde je prístup k jedlu každodennou výzvou. Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo odhaduje, že do roku 2050 bude musieť svetová produkcia potravín vzrásť o 70 %[1], aby uspokojila potreby budúcej populácie. Na dosiahnutie tohto cieľa bude potrebné zdvojnásobiť produkciu potravín, pričom potravinársky priemysel sa bude musieť vyrovnať s nárastom populácie a zároveň poklesom dostupnosti pôdy, vody a energetických zdrojov.
Bielkoviny rastlinného pôvodu: zdravá alternatíva
Pri dodržiavaní zásad zdravého životného štýlu je konzumácia bielkovín zásadná. Rastlinné bielkoviny sú na rozdiel od živočíšnych prirodzene bez cholesterolu a majú relatívne nízky obsah nasýtených tukov[2]. Z hľadiska udržateľnosti sú teda rozumnejšou voľbou práve rastlinné bielkoviny, najmä sója[3].
Vedeli ste, že na poľnohospodárskej pôde s rozlohou jedného akra (4047 m2) je možné vypestovať až 161 kg sójového proteínu?
Spoločnosť Herbalife Nutrition tiež spustila kampaň "Nutrition for Zero Hunger" (Výživa pre nulovú toleranciu hladu) s cieľom zvýšiť povedomie o problémoch týkajúcich sa dosiahnutia 2. cieľa OSN v oblasti udržateľného rozvoja – "Žiadny hlad". Boj proti podvýžive vo všetkých jej formách je globálnou výzvou. Rastlinná strava poskytuje ľudskému telu zdravší zdroj bielkovín než strava živočíšna a zároveň pomáha chrániť životné prostredie a znižovať emisie uhlíka, ktoré prispievajú ku klimatickým zmenám.Herbalife Nutrition, popredná spoločnosť v oblasti výživy, je odhodlaná plniť svoje záväzky v oblasti udržateľnosti. Spoločnosť už posledných 40 rokov využíva bielkoviny rastlinného pôvodu vo svojich najpredávanejších produktoch. "Neustále sa snažíme zlepšovať a napĺňať našu misiu v oblasti udržateľnosti. Staviame na aktivitách, ktoré sme realizovali v posledných rokoch a robíme ďalšie kroky, aby sme zabezpečili využitie nových a inovatívnych rastlinných proteínov ako základnej zložky v našich nových produktoch, akým je napríklad Tri Blend," uvádza Martin Veselý, Country manager Herbalife Nutrition pre Českú republiku a Slovensko.
V rámci svojho programu trvalej udržateľnosti sa spoločnosť Herbalife Nutrition usiluje o znižovanie odpadu naprieč svojimi závodmi a obchodnými aktivitami, vrátane odstraňovania plastov z obalov, zvyšovania recyklácie a znižovania prepravy s cieľom redukovať skleníkové plyny.
Herbalife Nutrition a udržateľnosť v číslach
- Prostredníctvom predajných centier bolo celosvetovo zrecyklovaných viac ako 200 000 kg plastov.
- Znížením počtu presunov medzi výrobnými závodmi sa ušetrilo 1,3 milióna kilometrov.
- Plastové tašky boli nahradené papierovými zo 100 % recyklovaného materiálu.
- Nahradenie papierovej verzie smerníc a návodov ich digitálnou verziou prinieslo úsporu 89 000 kg papiera v 27 krajinách regiónu EMEA (Európa, Stredný východ a Afrika).
- Z propagačných materiálov bolo odstránených 5 900 kg plastových obalov.
- Skúšobné balíčky sú vyrobené zo 100 % recyklovaného plastu (úspora 2 250 kg plastu) a členské balíčky obsahujú o 80 % menej baliaceho materiálu.
- Pri balení zásielok sa využíva o 50 % menej plastových výplní z recyklovaného materiálu.
- Od roku 2015 dochádza k postupnému znižovaniu objemu plastového obalu kľúčového produktu Formula 1. Celková úspora predstavuje 1,4 milióna kg plastu.
- Výmena krabice pre skladovanie proteínových tyčiniek priniesla úsporu 480 kg plastu.
- Na produkty radu Herbalife Skin s objemom 50 ml sa využíva o 40 % menej vonkajšieho obalového materiálu.
[1] Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (2009), http://www.fao.org/news/story/en/item/35571/icode/
[2] Česká vegánska spoločnosť, http://veganskaspolecnost.cz/vyziva/bilkoviny/
[3] Herbalife Nutrition, https://iamherbalifenutrition.com/social-responsibility/plant-based-diets-help-planet/
Informačný servis
Viac k témam: PR, strava, stravovanie, životné prostredie
Zdroj: Webnoviny.sk - Ako môže strava založená na rastlinách pomôcť planéte? © SITA Všetky práva vyhradené.
Populárne články
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.