Piatok, 27. september 2024
Slabý dážď  15,5 °C
Mimoriadne správy

Zlepšite si život pomocou tejto knihy. Prečítajte si Múdrosť Morrieho

 Milan Buno   7:35  50  
Zlepšite si život pomocou tejto knihy. Prečítajte si Múdrosť Morrieho


„Nádhera... Tí, ktorí budú mať to šťastie a prečítajú si túto knihu, budú inšpirovaní,“ povedal slávny Deepak Chopra na margo knihy Múdrosť Morrieho.
„Otcovi išlo v prvom rade o zlepšenie ľudských životov. Rozhodol sa vypracovať praktické rady a techniky, ktoré ľuďom pomôžu tvorivo, energicky a radostne starnúť. Poskytuje mnoho príkladov a príbehov, ktoré majú ilustrovať určitú pointu,“ vysvetľuje Rob Schwartz, ktorý knihu našiel a upravil pre vydanie.


Kto v skutočnosti som?
Čo som vykonal/a?
Čo je pre mňa dôležité a zmysluplné?
Aký význam má to, že som žil/a? Čo znamená byť skutočne človekom a kde sa na tejto škále nachádzam?


Morrie Schwartz skúma tieto a mnohé ďalšie otázky v tejto hĺbajúcej a inšpirujúcej knihe o radostnom a tvorivom živote a starnutí. Neskorší život môže byť plný rôznych výziev, ale môže byť aj jedným z najkrajších a najobohacujúcejších období v živote každého človeka. Morrie čerpá zo svojich skúseností sociálneho psychológa, učiteľa, otca a priateľa, aby čitateľom ponúkol mapu na navigáciu vlastnej budúcnosti.


„Myslím si, že snaha stať sa čo najlepším človekom, dobre starnúť a vyrovnať sa s problémami, ktoré nás trápia, sú možno tie najdôležitejšie a najzmysluplnejšie ciele, o ktoré sa môžeme v neskoršom veku usilovať.
Všetci môžeme viac realizovať svoj potenciál tým, že budeme siahať po ideáloch, ktoré nie sú úplne dosiahnuteľné. Avšak pri snažení sa môžeme naučiť, ako žiť efektívnejšie a s väčšou radosťou. Môžeme si vybrať život, ktorý chceme viesť,“
tvrdí Morrie Schwartz.


Táto kniha je určená pre každého, hoci môže osloviť najmä ľudí nad šesťdesiatpäť rokov a na dôchodku, ktorí si kladú otázku: „Čo mám robiť po zvyšok svojho života?“ Pre ľudí v strednom veku môže byť užitočnou platformou pre náhľad na to, ako by mohla vyzerať ich budúcnosť. Nájdu v nej veľa dôležitých informácií pre svoj súčasný život a tiež pre svoje úsilie lepšie pochopiť svojich starnúcich rodičov a lepšie im porozumieť.


Kniha Múdrosť Morrieho je plná empatických postrehov, príbehov, anekdot a rád vyrozprávaných autorovým upokojujúcim a nadčasovým hlasom. Dovoľte Morrieho múdrosti, aby sa stala vaším sprievodcom pri skúmaní hlbokých otázok, ako žiť a milovať.


Morrie Schwartz bol profesor sociológie so zameraním na duševné zdravie a podľa jeho syna bol vášnivým pozorovateľom spoločnosti z povolania. Trápilo ho, keď boli starší ľudia odsúvaní na okraj spoločnosti a ako sa cítili menejcenní oproti tým mladším. Ešte viac ho trápila skutočnosť, že starší ľudia si tieto pocity zbytočnosti osvojili a prežívali svoje posledné roky v tichom pátose. „Bol odhodlaný osloviť ďalších a ponúknuť im cestu, aby sa súmrak života stal najžiarivejším svetlom v živote ľudí. Otec sa rozhodol napísať knihu,“ dodáva jeho syn Rob Schwartz.


Z originálu The Wisdom of Morrie: Living preložila Anna Švidroňová.


Milan Buno, knižný publicista