Sobota, 27. apríl 2024
Slnečno  12,6 °C
Mimoriadne správy

Young adult romantika Ahoj, tu je Sam

 Milan Buno  12. marec 2024  175  
Young adult romantika Ahoj, tu je Sam


„Kniha Ahoj, tu je Sam je fascinujúci debut. Dustin Thao citlivo prepája smútok, ľútosť, druhé šance a nesmierne krásne momenty, ktoré si pamätáme z obdobia prvých lások. Každá slza, ktorú pri čítaní tejto knihy vyroníte, bude stáť za to,“ napísal Julian Winters, oceňovaný autor románu Running with Lions.


Sedemnásťročná Julie Clarková si svoju budúcnosť naplánovala do najmenších detailov. S priateľom Samom odídu z malého mesta, spoločne pôjdu na vysokú školu a nasledujúce leto strávia v Japonsku. Lenže Sam zomrie. A všetko sa razom zmení.


Zdrvená Julie sa neukáže na pohrebe, zbaví sa všetkých Samových vecí a pokúša sa naňho zabudnúť. Lenže odkaz, ktorý jej zanechal v ročenke, ju opäť prenesie do minulosti. Julie zúfalo túži naposledy počuť jeho hlas, a tak vytočí Samovo číslo, aby si vypočula nahrávku v jeho hlasovej schránke. A Sam... jej telefón zodvihne. Toto spojenie však nemá trvať večne. Keď však opäť počuje Samov hlas, Julie sa doňho zasa zamiluje a s každým ďalším telefonátom je pre ňu čoraz ťažšie nechať ho odísť.


Ahoj, tu je Sam je citlivý príbeh plný tichého smútku a sebatrýznenia, ktoré však pôsobí očistne. Emocionálna jazda, ktorú si vychutnáte do posledných strán a ktorá vás poriadne vyžmýka. Áno, budete plakať. A áno, niektoré pasáže vám zlomia srdce. No nebudete ju vedieť odložiť, kapitoly odsýpajú jedna za druhou a vy budete doslova cítiť bolesť Julie.


„Si tam?“
Zažmurkám a pokúsim sa odpudiť dažďové kvapky. Zrejme som si omylom prehrala nejakú hlasovú správu. No zdalo sa mi, že som ich ráno vymazala.
„Povedz niečo, ak ma počuješ. Len mi daj vedieť, či si to ty…“
Na túto vetu si nespomínam. Čiže to musí byť niečo iné. Možno som si niekde tresla hlavu a mám halucinácie. Vidím rozmazane, a tak znovu zatvorím oči, aby sa stromy okolo mňa prestali točiť. Netuším, či v telefóne skutočne počujem jeho hlas, alebo sa to odohráva iba v mojej hlave, ale aj tak sa ozvem.
„Sam?“
V lese sa rozhostí ticho. Na chvíľu mám dojem, že zmizol. Že som ho vôbec nepočula. Len-že potom začujem dych, ktorý nepatrí mne.


Dustin Thao je americký spisovateľ vietnamského pôvodu žijúci v New Yorku. Vyštudoval politológiu na Amherst College a v súčasnosti je doktorandom na Northwestern University. Venuje sa písaniu súčasnej beletrie pre mladých čitateľov.