Sobota, 27. apríl 2024
Mimoriadne správy

Viete, ktorý strom na Slovensku získať titul Strom roka 2023?

 Milan Buno  28. november 2023  294  
Viete, ktorý strom na Slovensku získať titul Strom roka 2023?

Každý rok sa v nomináciách ankety Strom roka ocitne niekoľko desiatok krásnych stromov z celého Slovenska.


Inak to nebolo ani tento rok a už druhýkrát sa víťazom stal dub zo Záhoria. Kým v minulom roku uspel Dračí dub z Lozorna, tentoraz vyhral strom, ktorý si pamätá aj príchod Pálffyovcov do Malaciek.
Titul Strom roka 2023 získal 500-ročný dub letný z Malaciek.


Strom roka 2023


Ako píše najstarší slovenský časopis Krásy Slovenska, ktorý vychádza už 102 rokov, Strom roka je celoslovenská súťaž, ktorej cieľom je upozorňovať na význam stromov v životnom prostredí, vzbudzovať a posilňovať záujem verejnosti o svoje okolie, ako aj umožniť širokej verejnosti predstaviť svoj najkrajší strom a jeho príbeh.


Na jar tohto roka vybrala komisia dvanásť finalistov, za ktorých verejnosť hlasovala už od začiatku júla do konca septembra. Svoj hlas odovzdalo viac ako devätnásťtisíc ľudí, ktorí rozhodli, že titul Strom roka 2023 poputuje opäť na Záhorie, tentoraz do Malaciek. Víťazný dub letný zo zámockého parku získal 4 201 hlasov verejnosti.


Pálffyovský dub spomienok


Päťstoročný dub letný začal písať svoj príbeh ešte pred príchodom Pálffyovcov do Malaciek, a teda svoje narodeniny oslavuje skôr, ako začali Pálffyovci budovať zámok a priľahlý park, ktoré sú národnými kultúrnymi pamiatkami. Zámocký park v Malackách vznikol pravdepodobne súčasne so zámkom v prvej polovici 17. storočia a jeho pôvodná rozloha bola 39 hektárov. Dodnes patrí podľa mnohých zdrojov k najkrajším anglickým prírodno-krajinárskym parkom na Slovensku.


Jedným z jeho najstarších jedincov je víťazný dub letný s obvodom kmeňa 660 cm a výškou 20 metrov. Už pôvodne bol zahrnutý do kompozície parku z drevín nachádzajúcich sa v bezprostrednom okolí kaštieľa, ktoré tvorili divoké lesy. V najbližších týždňoch ho čaká odborné ošetrenie a na jar bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.


Krásy Slovenska


Ak milujete potulky po Slovensku, objavovanie nových zákutí, krás prírody, historické pamiatky a jedinečnosti našej krajiny, vyskúšajte časopis Krásy Slovenska. Vychádza už vyše 100 rokov a je to najdlhšie kontinuálne vychádzajúci časopis u nás.


Prináša rôzne tipy na výlety, turistiku, zaujímavé lokality, pútavé pamiatky. Ak uvažujete nad hodnotným vianočným darčekom, skúste predplatné, ktoré ponúkajú – tlačené, online a navyše s 20% zľavou na knižné novinky vydavateľstva Dajama.


Prvé číslo časopisu vyšlo v polovici januára 1921. Nepredávalo sa, ale bolo posielané ako ukážka s dovetkom, že druhé číslo bude posielané už len skutočným predplatiteľom. Úvodné číslo časopisu začínalo editoriálom M. Janošku, ktorý v ňom vytýčil heslo časopisu „Poznajme otčinu!“ a jedna z jeho ďalších myšlienok načrtla i hlavný cieľ časopisu platný až do dnešných dní: „Ide nám o povznesenie turistiky na Slovensku, ako v kraji v tomto ohľade zanedbanom, ale eminentne turistickom.“