Pondelok, 2. september 2024
Jasno  19,3 °C
Mimoriadne správy

Veľké fantasy dobrodružstvo pokračuje. Po Štvrtom krídle je tu Železný plameň!

 Milan Buno  31. júl 2024  217  
Veľké fantasy dobrodružstvo pokračuje. Po Štvrtom krídle je tu Železný plameň!

Pokračovanie najúspešnejšej fantasy série roku 2023, na ktoré čakali desaťtisíce slovenských čitateľov.


Po Štvrtom krídle prišiel Železný plameň a autorka Rebecca Yarros neubrala nič na napätí, dobrodružstve, nechýbajú nečakané zvraty, súboje a akcia. Skupinku preživších z prvej časti čaká ďalší rok, ktorý otestuje ich odvahu, vynaliezavosť, súdržnosť a schopnosti. A pozor! Železný plameň vyšiel v špeciálnom vydaní s krásnou oriezkou a v limitovanom náklade.


Všetci čakali, že Violet Sorrengailová neprežije prvý ročník na Basgiathskej vojenskej akadémii. Vlastne ani ona sama to nečakala. Kresanie však bolo len prvou skúškou, ktorá vyradila tých slabých a nehodných. Pravý výcvik sa ešte len začína a Violet musí zistiť, ako ho prežije. Nielenže je vyčerpávajúci a vytvorený s cieľom pripraviť jazdcov na neznesiteľnú bolesť, skutočnú výzvu predstavuje nový viceveliteľ. Ten sa rozhodol Violet ukázať, aká je bezmocná – pokiaľ nezradí muža, ktorého miluje.


Po fyzickej stránke je Violet možno slabšia a krehkejšia než ostatní, pomáha jej však dôvtip a železná vôľa. Veliteľstvo navyše zabúda na najdôležitejšiu lekciu, ktorú sa naučila: dračí jazdci si píšu vlastné pravidlá. No aj s týmto odhodlaním môže byť nový rok na akadémii fatálny. Violet totiž pozná tajomstvo skryté medzi jej múrmi a nič, dokonca ani dračí oheň, ich tentoraz nemusí zachrániť.


Vypočujte si úryvok.
Číta Zuzana Jurigová Kapráliková:





Železný plameň má takmer 800 strán, no odsýpa to ako dobre namazané hodinky. Množstvo intríg a zákulisné hry, súboje na život a na smrť, k tomu prepletené vzťahy medzi jazdcami, priateľmi, aj drakmi. Niektoré zvraty sú naozaj prekvapivé a priklincujú vás ku stoličke. Je to strhujúce fantastické dobrodružstvo, ktoré sa odohráva v brutálnom a súťaživom prostredí vojenskej školy pre dračích jazdcov.


Obsahuje prvky ako vojna, psychické a fyzické mučenie, väznenie, násilie, brutálne zranenia, nebezpečné situácie, krv, odtínanie končatín, upaľovanie, vražda, vulgarizmy, smrť, smrť zvierat, smrť príbuzných, smútenie za mŕtvymi a sex. Ak ste na niektorý z týchto elementov citliví, prosím, vezmite ich prítomnosť na vedomie a pridajte sa k revolúcii…
Lahôdka pre všetkých milovníkov young adult fantasy.


Milan Buno, knižný publicista