Piatok, 26. apríl 2024
Mimoriadne správy

Top 6 momentov anglických TV komédií

 maxivyber.sk  28. jún 2020  2873  
Top 6 momentov anglických TV komédií

Anglicko je známe ako krajina, kde boh ochraňuje kráľovnú, slnko nikdy nevychádza, čaj sa pije na litre a typicky krivé úsmevy odkrývajú ešte krivšie zuby. A jedným z hlavných dôvodov týchto zlato-žltých úsmevov je celosvetovo známy britký anglický zmysel pre humor.


Je excentrický, povýšenecký, suchší ako Sahara, a Angličania si naň nedajú dopustiť. Nejeden Brit by vám bez mihnutia oka povedal, že ich zmysel pre humor je najlepší na svete (aj keď jeden z ich najznámejších komikov udelil toto ocenenie inému národu). Či už s týmto názorom súhlasíte alebo nie, faktom je, že bez Angličanov by bol svet komédie (paradoxne) oveľa čajovejší. Vďaka nim sme si mohli pozrieť skvelé televízne seriály ako The Office, Monty Python a mnohé ďalšie.


Vzdajme teda hold tomuto daždivému ostrovčeku z Atlantického oceánu a pozrime sa na 6 z tých najlepších momentov anglických TV komédií.


Alan Partridge - Dan!


Vedeli ste že Dan je skvelý chlap? Pokiaľ nie, postava Alana Patridgea vás o tom s radosťou informuje hneď v prvej vete dialógu tejto vtipnej scénky.
“Dan is a fantastic man!”


Ale kto je vlastne Dan? Tak ako Alan, aj Dan je nadšencom na pohľad lacných oblekov, najnovších inovácii vo svete telefónov a príšerných vtipov. Už z počutia vieme usúdiť, že to bude nerozlučná dvojica.


Ale keď Alan obďaleč zbadá Dana prechádzať po parkovisku a chce nadviazať na ich zvyčajné konverzácie, Dan nereaguje. S rastúcou zúfalosťou Alan zakričí na Dana 14-krát. Bezvýsledne. So spadnutými plecami sa pridáva ku svojej asistentke a priateľke a odchádza preč. Neodpustí si však ešte jedno posledné zakričanie “Daaaaaan!”


Napriek všetkému Alan zostáva nepovšimnutý a porazený odchádza. Žeby nakoniec neboli až taký skvelí priatelia?


Only Fools and Horses - Ako Del Boy prešiel Boyciemu cez rozum


Del Boy a Boycie sú rivali na život a na smrť. Po mnohých menších škriepkach sa fanúšikovia seriálu dočkali prvotriedneho vyvrcholenia všetkých ich konfliktov v podobe “priateľskej” hry pokru, kde víťaz berie všetko.


Dej je zasadený do doby, kedy svet ešte nepoznal online či video poker. Scénka sa, teda odohráva v malej miestnosti, kde jediná vec, ktorá rozdeľuje Del Boya a Boycieho, je malý pokrový stolík a celý ich majetok na ňom.


Boycie, vplyvný obchodník s autami, stavil na svoju poslednú ruku viac, ako si Del Boy môže dovoliť. Oveľa viac. Ale Del Boy sa odmieta vzdať a priznať svojmu protivníkovu porážku. V momente, ktorý zdvíha obočie rovnako Del Boyovým priateľom na scéne a divákom doma, Del Boy vsadí všetko, čo má - šperky, auto, dokonca aj vlastný byt.


Boycie vykladá karty na stôl. Sú to štyria králi. “Myslel som si, že blafuje!” kričí zdanlivo zdesený Del Boy, “Ja mám len dve dvojice…” Ale nie sú to hocijaké dvojice. Del Boy ukazuje karty a sú to štyri esá. Vyhral!


Než Boycie stihne znechutene odísť, Del Boy mu odhalí svoje tajomstvo. Podvádzal. Rovnako ako podvádzal Boycie so svojimi štyrmi kráľmi. Nuž, v láske a vojne a…pokri je všetko fér? 


The Office - Šéf tancuje


David Brent, hraný známym komikom Rickym Gervaisom, je dobrosrdečným ale problémovým šéfom malej papierovej firmičky. Napriek svojej vyššej pozícii sa David vždy vnímal viac ako “cool pohodový zabávač” než ako šéf svojich zamestnancov. Bohužiaľ, David je jediný, kto sa tak vníma.


Pri návšteve charitatívneho večierku ich sesterskej firmy sa David stane nechceným svedkom zvodnej tanečnej choreografie jeho rivala Neila s ich kolegyňou Rachel. Tanečné duo je odmenené vrúcnym potleskom a Davidova núdza o pozornosť nedá na seba dlho čakať.


Pred kolegami sa začne chvastať svojimi vlastnými schopnosťami vymetača tanečných parketov. Konkrétne svojou neporaziteľnou tanečnou zostavou “na štýl Flashdance a MC Hammer,” ako ju sám pomenuje. Pochopiteľne to je niečo, čo jeho zamestnanci musia vidieť!


David sa nenechá dlho prosiť a za veľkých ovácií sa vydáva do stredu parketu, kde vybalí celý svoj arzenál bizarných tanečných pohybov. Nadšenie publika rýchlo opadáva a trápne ticho ruší len Davidove nemelodické hmkanie do rytmu. Vrúcne odporúčame všetkým masochistom!


Monty Python - Mŕtvy Papagáj


Komediálne zoskupenie Monty Python sa navždy zapísalo do histórie vďaka ich jedinečnému surreálnemu zmyslu pre humor, ktorý je dnes známy a zbožňovaný po celom svete. Pokiaľ ste sa ešte nestretli so špecifickým štýlom humoru, scénka Mŕtvy Papagáj je ideálne miesto, kde začať. 


Ocitáme sa v priestoroch malého obchodíka s chovateľskými potrebami. 


John Cleese vchádza dnu, v ruke drží klietku s očividne mŕtvym papagájom a v hlave drží myšlienku na reklamáciu posmrtného operenca. Stretáva sa však s odporom.


Pokladník Michael Palin trvá na tom, že papagáj je absolútne v poriadku a len oddychuje, čo z pochopiteľných dôvodov Johna pobúri a rozhodne sa to pokladníkovi vyvrátiť. Vytiahne teda papagája z klietky, kričí mu do tváre, búcha ho o pokladničný pult a hádže o zem. V šokujúcom zvrate okolností, papagáj je aj naďalej mŕtvy.


Celá scénka je sprevádzaná už legendárnymi hláškami ako “Tento papagáj je už na onom svete” a “Toto je ex-papagáj”.  Tento sketch je jednou z najlegendárnejších scénok anglickej komédie. A to aj napriek prapodivnému koncu, kde pokladník odhalí svoje tajné želanie stať sa drevorubačom.


The Vicar of Dibley - Čľapkanie sa v mlákach


Ah, aké je to krásne byť zamilovaný…pozerať sa svojej láske do očí, večerať pri sviečkach, chodiť na romantické prechádzky, skákať do mlák…Tak počkať, skákať do mlák? 


Áno aj to je niečo, čomu sa niektoré páry na svete venujú. Napríklad taká vikárka z Dibbley. Na romantickej prechádzke po zapršaných dedinských cestách v Dibley sa so svojím novým priateľom rozhodne počľapkať v mlákach. 


Možno je to zvláštne, ale na prvý pohľad nevinné. Aspoň dokým si vikárka vyberie nesprávnu mláku a s hlasným špľachnutím sa až po krk ponorí do dažďovej vody. Dawn French, herečka ktorá vikárku znázorňuje, predvádza svoje majstrovské zvládnutie grimás a úškľabkov, zatiaľ čo sa ju jej priateľ snaží vytiahnuť.


Peep Show - Vianočný Moriak


Jednou z vecí, ktoré robia z Peep Show komediálnu klasiku je kontrast osobnosti medzi jej dvoma predstaviteľmi. Mark je pedant, skoro až neurotik, zatiaľ čo jeho kamarát Jez je nihilista ako vyšitý. Tieto dve konfliktné prístupy k ich spoločnému životu zvyknú vyústiť do mnohých vtipných situácii.


A to je aj prípad tejto vianočnej scénky. Mark a Jez sa podujmú usporiadať sviatočnú večeru pre svojich priateľov. Mark, ako správny hostiteľ lieta, po celom byte, aby všetko dôkladne pripravil. Problém nastáva, keď sa spýta Jeza, kde je moriak, ktorého mal kúpiť.


Na čo Jez typicky pokrčí plecami a nonšalantne informuje svojho kamaráta, že na moriaka zabudol. To Marka zrovna nenadchne a excelentne znázorní porekadlo “hrešiť ako pohan”. Ako sa ukáže, Jez si z Marka len poriadne vystrelil. Niet nad čaro Vianoc, všakže?