Nedeľa, 1. september 2024
Slnečno  28,8 °C
Mimoriadne správy

Smrť na bále. Skvelá cosy mystery detektívka, ktorá poteší

 Milan Buno  21. august 2024  160  
Smrť na bále. Skvelá cosy mystery detektívka, ktorá poteší

2.diel detektívnej série Záhady lady Eleanor Swiftovej, v ktorom sa pozrieme na maškarný bál, objavíme mŕtvolu, stratí sa diamantový náhrdelník a uvidíme strieborný svietnik, ktorý je naozaj podozrivý...


Je tu Smrť na bále.


Anglicko, rok 1920.


Lady Eleanor Swiftová, ostrieľaná cestovateľka a amatérska detektívka, sa po vyšetrení posledného zločinu rozhodla, že potrebuje oddych. Musí totiž riešiť závažnejšie problémy – dostala pozvánku na maškarný bál do sídla lorda a lady Fenwickovcov- Langhamovcov, nemá čo na seba, a nevie, či sa zvládne správať ako lady. A keďže hostiteľom bálu bude aj ich syn Lancelot, s ktorým ju spájajú veľké sympatie, musí zažiariť.


Počas bálu však nájdu zavraždeného plukovníka Puddifoota-Bartona, vykradnutý rodinný trezor a hlavným podozrivým je práve Lancelot. Eleanor je však presvedčená, že jej milý je nevinný, a pochopí, že musí nájsť hodnoverné dôkazy. Spolu s majordómom Cliffordom a za asistencie verného buldoga Gladstona skúmajú alibi návštevníkov plesu a vydajú sa po stopách skutočného páchateľa. Ako vyhrať preteky s časom, ostať pritom nažive a očistiť Lancelotovo meno?


Ideálna nedeľné popoludnie


Smrť na bále je typický cosy mystery príbeh, čiže amatérsky detektív, zločin v uzavretej komunite, ľahšie ladený. Nechýba humor, sarkazmus a celé to má pohodovejšiu atmosféru. Rozhodne výborné pokračovanie série, Verity nepodlieza svoju latku a baví nás.


Zábavné čítanie s príjemnými postavami, ktoré vás aspoň na pár hodín vezme z tohto bláznivého sveta, aby ste si vychutnali dobrú knižku. Ideálna na nedeľné popoludnie, keď si po dobrom obede ľahnete na gauč s obľúbeným nápojom a zahĺbite sa do anglického mysteriózneho príbehu.


Smrť na bále krásne zapadá do tohto čoraz populárnejšieho žánru. Áno, vražda je stále vraždou, ale v týchto príbehoch sa všetko odohráva v príjemnejšom prostredí, ide o takpovediac „útulné záhady“ :o) Určite menej násilia a krvi, menej sexu, prípadne sa to odohráva za oponou. Hlavnou postavou je najčastejšie amatérsky detektív, ktorý sa snaží odhaliť zločin v nejakej uzavretej komunite – v rodine, medzi priateľmi, v nejakom hoteli medzi hosťami ap.


Skvelými autormi cosy crime boli Agatha Christie, Dorothy L.Sayersová, Anthony Horowitz, určite treba spomenúť Kellye Garrett, Louise Penny, z aktuálnych Richarda Osmana (séria Štvrtkový klub detektívov), Ericu Ruth Neubauer (séria Prípady Jane Wunderlyovej), do istej miery Nitu Prose (Chyžná, Záhadný hosť).
Výborne k nim zapadá aj Verity Bright s jej sériou Záhady lady Eleanor Swiftovej.