Sobota, 18. máj 2024
Slnečno  17,3 °C
Mimoriadne správy

Slúžili veľkým tohto sveta. Aké boli ich osudy?

 Milan Buno   4. apríl 2023  228  
Slúžili veľkým tohto sveta. Aké boli ich osudy?

Žiaden z velikánov kultúry či politických dejín by sa nezaobišiel bez pomoci svojho služobníctva, či už to boli komorníci, slúžky, kuchárky alebo tajomníci.


Rakúsky autor Dietmar Grieser v pútavých príbehoch predstavuje Dobré duše, ktoré sa starali o blaho spisovateľov ako Goethe a Dostojevskij, osobností ako pápež Pius XII. a kráľovná Alžbeta II. alebo hudobných géniov ako Beethoven a Karajan.


Pre Thomasa Manna, Liona Feuchtwangera a Ericha Kästnera boli stenotypistky Hilde Kahnová, Hilde Waldová a Elfriede Mechnigová nenahraditeľné rovnako ako pre Antona Brucknera jeho gazdiná Kathi, pre Johanna Straußa kuchárka Anna či pre Oskara Wernera osobný šofér Erich Stangl.
Goethe sa s dlhoročným sluhom Carlom Wilhelmom Stadelmannom musí rozlúčiť, keď jeho pijanstvo znemožní akúkoľvek ďalšiu spoluprácu. Beethovenove zaobchádzanie so stále sa meniacim personálom je fiaskom samo osebe a Maurice Ravel sa sťažuje, že mu „tá Prohásková“, jeho česká slúžka, vo vidieckom sídle pri Rambouillete vyplienila knižnicu.


Autor rozpráva o blízkych vzťahoch opatrovateliek, ktoré sa často stávali dôverníčkami, o sekretároch, ktorí pre svojich nadriadených boli najvernejšími priateľmi.


Samostatnú kapitolu tvoria službu konajúce duše tých prominentov, u ktorých sa profesionálny a súkromný život fatálne prelínajú.
Lenočka Demuthová tak Karlovi Marxovi nevedie len domácnosť, ale čaká s ním aj dieťa, dievčina z kuchyne Gisela Royesová sa stane manželkou Karla Valentina, „perla“ Egona Friedella, Hermine Schimannová, k nemu postupne „prepašuje“ aj celé svoje príbuzenstvo, či zdravotná sestra Ida Gebauerová, ktorá z postu opatrovateľky detí Almy Mahlerovej postúpi tak, že jej vedie celú domácnosť a stane sa pre svoju zamestnávateľku aj najbližšou dôverníčkou.
Mladý Alban Berg „siahne“ na pomocnicu z kuchyne v rodičovskom letnom sídle pri jazere Ossiacher See. Kedysi sa takéto konštelácie v nóbl rodinách nazývali Cupido domesticus a k tichým pracovným povinnostiam slúžok tam patrilo aj to, že mužské potomstvo zasvätia do umenia telesnej lásky...


Kniha Dobré duše obsahuje 30 portrétov ľudí, na ktorých by inak dejiny zabudli, aj keď boli neoddeliteľnou súčasťou osudov svojich slávnych pánov.