Sobota, 5. október 2024
Mimoriadne správy

Skrytý poklad, vraždy a veľa podozrivých. To sú Swiftovci

 Milan Buno  Včera o 10:22  78  
Skrytý poklad, vraždy a veľa podozrivých. To sú Swiftovci

Vždy, keď sa narodí Swift, predvedú ho pred starobylý rodinný slovník. Dostane meno a k nemu definíciu. Predpokladá sa, že bude žiť podľa nej. Šarapata Swiftová má však na to trochu iný názor...


Je tu zábavný dobrodružný príbeh pre deti od 9 rokov Swiftovci.


Kedysi dávno-pradávno, keď ešte Swiftovci nosili pančucháče a kabátce, pomenúvali všetkých svojich potomkov menom Mária alebo Ján. Pri večeri to bolo veľmi mätúce, lebo keď ste Jána poprosili o podanie misy so zemiakmi, načiahlo sa po ňu desať rúk. Takto to bolo dovtedy, kým Mária Tridsiata Piata nezačala pre deti vyberať mená z rodinného slovníka. Máriu a Jána by ste na ulici stretli bežne, no o Daromnici či Škrabancovi sa to povedať nedalo. Tento nápad sa ostatným náramne zapáčil, a tak sa tradícia zachovala až dodnes.


Šarapata Swiftová na osud neverí. Čo tam po tom, že si všetci jej príbuzní myslia, že je pre svoje meno predurčená robiť problémy? Šarapata vie, že môže byť tým, kým chce – pirátkou, prieskumníčkou, ba dokonca detektívkou. A veruže má šťastie.


Na rodinnej stretávke sa ktosi z jej rodiny pokúsil zabiť arcitetu Schadenfreude a jej prípad musí niekto prešetriť. S pomocou sestier a návštevy Erf sa ujme prípadu. Pátranie po skrytom poklade, narastajúci počet vrážd a kopa podozrivých však vyšetrovanie značne skomplikujú. Dokáže Šarapata odhaliť vraha skôr, než na to doplatí zvyšok domácnosti? Naučí sa opísať samu seba vlastnými slovami aj napriek tomu, že žije v rodine, pre ktorú sú definície také dôležité?


V jedno skoré májové ráno sa u Swiftovcov konal pohreb, na ktorý sa všetci členovia domácnosti vymódili. Dokonca aj ich dom vyzeral pri tejto príležitosti honosnejšie, než býval obvykle. Na dvore sa nepovaľovali opadané listy zo stromov, labyrint zo živého plota bol úhľadne vystrihaný a sochy v záhrade ktosi vypucoval až za ušami.


Swiftovci je vydarený debut, ktorý zaujme príbehom, postavami, ale aj jazykom a hrami so slovíčkami. Je tam množstvo nezbedností, ktoré budú detských čitateľov baviť a tie bystrejšie decká sa pridajú k Šarapate v jej pátraní po vrahovi.


Práve Šarapata je skvelá postava, osviežujúca, inteligentná a šikovná. Autorka Beth Lincolnová skvele mieša rôzne žánre, pohráva sa s nami, vedie nás labyrintom, predkladá záhady a ten jej jazyk...veľmi vydarené a zábavné.