Sobota, 18. máj 2024
Slnečno  14,4 °C
Mimoriadne správy

Seržant Jaroš a veľké problémy v Malom Ríme. Červenákov Lovec čertov

 Milan Buno  17. október 2023  245  
Seržant Jaroš a veľké problémy v Malom Ríme. Červenákov Lovec čertov

Historicko-dobrodružná séria Kapitán Stein a notár Barbarič pokračuje deviatou knihou...hoci tentoraz bez dvoch hlavných postáv, ale zato s ich pobočníkom Jarošom, ktorý sa v posledných dieloch dostával čoraz viac do popredia a získaval si mnohých čitateľov.


Mimoriadne akčný, dynamický príbeh, ktorý má spád a výborné tempo. Červenák je jednoducho v tomto žánri len jeden a nemá konkurenciu.
Je tu Lovec čertov.


Bohdan Jaroš je pobočník Steina a Barbariča, ich asistent a syn pražského kata. Po udalostiach v Plzni prestal veriť, že sa ešte niekedy stretne so Steinom a Barbaričom. Na vlastnú päsť putuje po Českej ceste, ktorá spája Prahu s Budínom a jej dôležitou križovatkou bola Trnava. Živí sa ako nájomný kat a lovec zločincov. A hneď v úvode sa mu do cesty postaví samotný čert...


V Trnave si ho predvolá gróf a neskorší uhorský palatín Stanislav III. Thurzo, ktorý pátra po veliteľovi svojho husárskeho pluku. Kapitána Galoviča naposledy videli v spoločnosti krásnej neviestky a spolu s ním sa stratilo aj päťsto zlatých z výkupného za zajatého tureckého dôstojníka - subašiho. Jaroš prijme úlohu a pustí sa do hľadania, hoci tuší, že kapitán už nie je medzi živými.


Seržant sám sa čoskoro ocitne v ohrození, keď mu cestu skrížia zlodeji dobytka, zradní hajdúsi, zbehnutí žoldnieri či lovci otrokov pre Turkov.


Lovec čertov sleduje dobrodružstvá pobočníka Bohdana Jaroša, ale nie je to o nič horší, či menej zaujímavý diel ako predošlé, v ktorých vystupoval Stein a Barbarič. Červenák je majster vo vytváraní zápletiek – vždy sú originálne, prekvapujúce, dokáže vás viesť cestičkami, ktoré by ste nepredpokladali. Evidentne si to vychutnáva, dobre si naštuduje reálie a historické pozadie, takže jeho príbehy vyznievajú nesmierne autenticky.
Len doplňme, že ôsmy diel Pre hrsť dukátov sa vlastne odohráva až po tomto novom, deviatom príbehu Lovec čertov. Ten je opäť dokonalým mixom dobrodružstva, histórie a trošku mystifikácie.


Vypočujte si úryvok.
Z knihy číta Boris Farkaš: