Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Rozprávkový Smolenický zámok. Aké filmy a seriály sa tam nakrúcali?

 Milan Buno  22. marec 2023  255  
Rozprávkový Smolenický zámok. Aké filmy a seriály sa tam nakrúcali?

Smolenický zámok je veľmi známy a aj vyhľadávaný. No vedeli ste, že má tiež bohatú filmovú minulosť? Nakrúcali sa v ňom totiž viaceré rozprávky, filmy či seriály a dodnes patrí k obľúbeným miestam nielen milovníkov histórie alebo architektúry, ale tiež filmových fanúšikov.


Nielen o tomto zámku, ale aj ďalších „filmových“ lokalitách si môžete prečítať v dvoch knihách Filmové miesta od Tomáša Galierika. Spoznáte tak Filmové Slovensko – k dispozícii je aj komplet dvoch kníh.


Smolenický zámok


Smolenický zámok vybudovali na ruinách pôvodného hradu z 15. storočia a patrí k najmladším zámkom na Slovensku. Definitívne ho dokončili a zariadili až po druhej svetovej vojne, kedy bol letným sídlom Slovenskej národnej rady. Od roku 1953 slúžil ako Domov vedeckých pracovníkov Slovenskej akadémie vied (SAV) a dnes je Kongresovým centrom SAV. Napriek jeho kráse a architektúre nejde o čisto pamiatkový, ale účelovo obývaný objekt a ako jeden z najkrajších zámkov je pochopiteľne atraktívny aj pre filmárov. V minulosti tvoril nádherné kulisy pri nakrúcaní viacerých rozprávok a filmov.


Sám vojak v poli


V súvislosti s filmom sa so Smolenickým zámkom spája najmä trojdielna dráma Sám vojak v poli (1964) so Štefanom Kvietikom v hlavnej úlohe. Dej sa odohráva počas druhej svetovej vojny prevažne vo Francúzsku, avšak tretí diel nás prenesie aj do Talianska. „Smolenický zámok sa vo filme objavuje ako sídlo baróna Ramoniho. Na viacerých záberoch je zachytená asfaltová cesta vedúca k zámku, jeho nádvorie, ako aj časti interiéru. Vo filmových scénach vidno mnoho detailov – brány, schodiská, zábradlia či stropné klenby, ktoré je možné rozpoznať i dnes,“ popisuje autor v časopise Krásy Slovenska, našom najstaršom periodiku, ktoré vychádza už vyše 100 rokov.


O ľuďoch a čarodejníkoch


Rozprávka O ľuďoch a čarodejníkoch (1999) prekvapí na prvý pohľad hviezdnym obsadením. Zástup známych hereckých mien vedie Ivana Christová, prvá novodobá Miss Československa (1989). Objavuje sa prekvapivo v úlohe čarodejnice Kláry pomáhajúcej ľuďom a zamilovanej do kráľa (Milan Bahúl), ktorý svojmu kráľovstvu vládne práve zo Smolenického zámku.


Hoci vo filme môžeme zazrieť točité schodisko z Bojnického zámku, väčšina exteriérov pochádza zo Smolenického zámku. Aj naháňačka mladej princeznej Liliany (Petra Millerová, predstaviteľka o. i. aj Barborky zo seriálu Otecko sa mi nepáči) sa odohráva v interiéri a neskôr na hradnom nádvorí a ukazuje viaceré prvky vnútornej architektúry zámku.


Dúhenka


V televíznej rozprávke Braňa Mišíka Dúhenka (2000) o prísnom svete Vládcu prameňov a jeho dcéry Dúhenky sa znovu objaví aj Smolenický zámok. Zo zámku počas celého príbehu ľahko rozpoznáme jeho exteriéry, nádvoria s udržiavanou zeleňou či schodisko. Nádvorie zámku využili filmári aj pri nakrúcaní rozprávky Dúhenka.


Ďalšie filmy


Plavčík a Vratko (1981) bola prvá rozprávka, ktorej tvorcovia využili exteriéry Smolenického zámku. Nakrúcala sa na mnohých miestach Slovenska a niekoľko záberov si jej tvorcovia odniesli aj zo Smolenického zámku.


Podobne to bolo aj pri muzikáli Zázračný autobus (1982) s Darinkou Rolincovou. V rozprávke Husiarka a kráľ (1983) sa filmovalo v udržiavanom zámockom parku, ako aj vo vzdialenejších exteriéroch s výhľadom na zámok. Vidieť ho napr. v scénke, kde husiarka (Petra Vančíková – Alžbetka z Perinbaby) ukazuje kráľovi (Michal Dočolomanský) črievičku. Aj záverečná scéna s titulkami je natočená pod Smolenickám zámkom.


O ďalších filmoch a seriáloch, ktoré sa nakrúcali na Smolenickom zámku sa dočítate v najnovšom čísle časopisu Krásy Slovenska. Reč je aj o Štefanovi Skrúcanom, Julovi Satinskom, či Karolovi Machatovi.