Nedeľa, 1. september 2024
Väčšinou jasno  20,9 °C
Mimoriadne správy

Prežite s nami Ostrovné príbehy z ostrova Madeira

 maxivyber.sk  20. júl 2024  244  
Prežite s nami Ostrovné príbehy z ostrova Madeira

Madeira je nevšedný subtropický ostrov plný kvetov, predovšetkým hortenzií, afrických ľalií a strelící, s úžasnou prírodou, divokými útesmi, obklopený Atlantickým oceánom. Ostrov plný pohody nepozná slovo stres, jeho prívetiví obyvatelia vás vždy obdaria úsmevom, nejakým tým exotickým ovocím a vložia pokoj do vašej duše. 


Madeira má tisíc tvárí. Predpoludním sa môžete v hmle a chlade túlať magickým vavrínovým lesom Fanal, popoludní sa okúpať v oceáne a vyhriať sa na Praia Formosa, večer sa zúčastniť Festivalu kvetov a v noci sa baviť na feste a popíjať ponchu- tradičný nápoj z bieleho rumu, citrónov a trstinového cukru. 


Sladkosť madeirského vína


K napísaniu prvej knihy z tohto jedinečného prostredia, s názvom Sladkosť madeirského vína, ma inšpiroval samotný kúzelný ostrov a za námet ďakujem madeirskej vinárskej rodine Blandyovcov a ich nádhernému hotelu a subtropickej záhrade Palheiro Garden Madeira. Dej románu som situovala prevažne do tohto prostredia pripomínajúceho skutočný raj. S hrdinami knihy však navštívime aj hlavné mesto Funchal, náhornú plošinu Paul da Serra, najzápadnejší bod na ostrove Ponta do Pargo  a jeho maják, úžasnú pláž Praia Formosa a vinice na divokom severe ostrova v Sao Vicente, kde žijem aj ja.
Je to kniha o nečakanej láske a nevšednom priateľstve uprostred subtropického raja.
Anna, hlavná hrdinka uviazla v sivej rutine každodenného života. Rozvedená, s dvanásťročným synom Filipkom prišla náhle o prácu a prvýkrát v živote nevedela, ktorým smerom vykročiť. Ponuka jej sesternice Majky, ktorá pracovala v romantickom hoteli Portao do Mar na kúzelnej Madeire sa nedala odmietnuť. A tu sa zrodil nový začiatok Anninho a Filipovho života, ktorý však musel najskôr prejsť viacerými skúškami a zvratmi. Presne tak isto ako osud rodinného vinárstva produkujúceho to najlepšie víno na Madeire.
Je to príbeh plný mora, vína, dobrého jedla, lásky, priateľstva, ale aj interíg a rodinných tajomstiev, odohrávajúci sa uprostred čarovného ostrova večnej jari v záplave kvetov a letného slnka.
Madeira je ostrov nových začiatkov a veľkého množstva ľudí z celého sveta. Preto som siahla po tejto téme. 


Vianoce na Madeire


V poradí druhý román z ostrova nesie názov Vianoce na Madeire opisuje magickú adventnú atmosféru v hlavnom meste Funchal.  Vianočná Madeira vonia medom, žiari miliónmi svetielok, je obsypaná červenými vianočnými ružami, dychtivo čaká na najkrajšie sviatky roka.
Predstavte si historické námestie uprostred malebného Funchalu, barokovú fontánu, pekáreň, reštauráciu a neveľký podkrovný byt, ktorý sa stal v adventnom čase domovom troch nerozlučných priateliek.
Zuzana, šikovná dekoratérka je zasypaná množstvom vianočných objednávok a Sofia s Ines sa rozhodli pomôcť jej s ich realizáciou. Madeirčania si na výzdobu potrpia, a tak majú plné ruky práce. No ich najväčšou výzvou je vytvoriť ten najkrajší symbol Vianoc - neodmysliteľný Betlehem - priamo uprostred ich čarovného námestia.
Povinností je veľa, sviatky klopú na dvere, hektika aj vzrušenie z príchodu Vianoc narastajú. A keď k tomu pripočítame problémy s láskou, množstvo zábavných aj dojímavých situácií a podmanivé kúzlo adventnej Madeiry, dostaneme nevšedný vianočný darček plný zázrakov a tej najláskavejšej mágie.


Dlhá cesta na Madeiru


Môj najnovší počin nesie názov Dlhá cesta na Madeiru. Užijete si v ňom poriadnu dávku dobrodružstva, humoru a precestujete kus našej jedinečnej Európy.
A o čom je príbeh?
Paula a Martin sú oheň a voda, nádych a výdych, noc a deň.
Pred štrnástimi rokmi sa zoznámili na rozkvitnutej Madeire, čoskoro nato sa zosobášili a narodil sa im syn Tomáško. Ich vzťah však rokmi ochladol, vášeň vyšumela a priepasť sa prehĺbila. A tak sa rozhodli dať manželstvu ešte jednu šancu a podniknúť plavbu výletnou loďou, ktorej cieľom je ich osudová Madeira.
A že to bude cesta plná spoznávania ďalekých krajín, dobrodružstiev, nečakaných humorných aj dojímavých situácií, nových lások a priateľstiev, o tom niet pochýb. Pochopia Paula a Martin, čo je podstatou tajomstva, ktoré ich rozdeľuje a zároveň neodbytne spája? Zachránia svoj vzťah? A doplávajú vôbec až na rozprávkový ostrov večnej jari? Nechajte sa prekvapiť.


Prečo sa venujem práve ostrovným témam? Pretože Madeira je sen. Sen ukrytý v príbehu. Tu sa jednoducho nedá písať o vážnych témach. Pohoda, priateľská atmosféra a nádhera prírody im neprajú. Madeiru si treba užívať všetkými zmyslami a dovoliť jej aby vám ukradla kus srdca a naplnila ho pokojom a mierom. 


Beatrix Zaťková, autorka