Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Počasie ako ho nepoznáš. Príručka mladého meteorológa

 Milan Buno   3. december 2022  375  
Počasie ako ho nepoznáš. Príručka mladého meteorológa

Prejavy počasia môžeme pozorovať úplne všade. A to aj sami na sebe – napríklad keď zmokneme alebo keď nám letné slniečko spáli nos. Počasie teda zásadne ovplyvňuje aj rozhodovanie, čo si ráno oblečieme a či si so sebou vezmeme dáždnik alebo sa natrieme opaľovacím krémom. Prejavy počasia môžu veľmi rýchlo prechádzať z miesta na miesto, a to kdekoľvek na Zemi....


Aj o tom je novinka Počasie ako ho nepoznáš. Odborníci zo Slovenského hydrometeorologického ústavu pripravili príručku mladého meteorológa, kde sa dozviete všetko, čo vás kedy o počasí zaujímalo.
Dvesto strán plných pozoruhodných faktov, zábavných kvízov, obrázkov, fotiek a praktických aktivít vás raz-dva oboznámi so všetkými meteorologickými prvkami, poveternostnými javmi či klímou.



  • Prečo máme štyri ročné obdobia?

  • Vedia zvieratá a rastliny predpovedať počasie?

  • Prečo je obloha modrá?

  • Aká hustá je hmla?

  • Ako sa správať vonku počas búrky?

  • Prečo vznikajú hurikány?

  • Čo je ozónová diera?

  • Ako sa stať meteorologickým pozorovateľom?


„Počasie nás, ľudí, zaujímalo už od dávnych čias. Prečo? Z úplne praktických dôvodov. To, či prší, mrzne alebo je vonku veľká horúčava, už odpradávna ovplyvňovalo všetky ľudské aktivity. Veď sa skúste lyžovať v letnej horúčave alebo choďte na kúpalisko na Vianoce! Nie je to príliš lákavá predstava, však? Naši predkovia síce na takéto zábavy čas nemali, ale počasie sledovali naozaj pozorne. Museli totiž správne načasovať lov zveri, zber úrody či obrábanie polí. Ak by niektorú z týchto činností nenaplánovali v súlade s počasím, hrozilo by, že neprežijú dlhú a silnú zimu. Ľudí vždy fascinovali zmeny počasia a dodnes sa na tom nič nezmenilo,“ píšu autori z SHMÚ Gabriela Ivaňáková, Pavel Faško a Jozef Pecho.


Napokon, počasie výrazne ovplyvnilo aj osídlenie na Zemi, ovplyvňuje výrobu potravín a dokonca aj osobné pohodlie ľudí. Extrémna teplota a vysoká vlhkosť vzduchu neprispievajú k pohodliu, navyše podporujú šírenie chorôb. Silný dážď môže, naopak, spôsobiť záplavy a povodne, vyhnať ľudí z ich obydlí a prerušiť hospodárske činnosti. Búrky, tornáda, krupobitie a víchrice môžu poškodiť alebo zničiť úrodu, budovy, dopravné cesty, vozidlá. Ba dokonca môžu usmrtiť alebo zraniť ľudí a hospodárske zvieratá.


O tom všetkom je plnofarebná unikátna publikácia Počasie ako ho nepoznáš.