Nedeľa, 13. október 2024
Oblačno  11,3 °C
Mimoriadne správy

„Manipulujú s nami a zameriavajú sa na zraniteľnejších,“ tvrdí Lucia Sasková

 Milan Buno  Piatok, 18:56  90  
„Manipulujú s nami a zameriavajú sa na zraniteľnejších,“ tvrdí Lucia Sasková


Trinásta...
Je trinástka šťastné číslo alebo prináša smolu? Trinásty príbeh od autorky Lucie Saskovej nám možno dá odpoveď v jednej z trinástich kapitol.


Hlavná hrdinka sa po traumatickej udalosti, ktorá ju neustále ťahá ku dnu, vydáva na cestu s prísľubom nového života plného radosti. Spoznáva šťastných a spokojných ľudí, žijúcich v uzavretej komunite podľa striktných pravidiel. Odrazu je výnimočná, dôležitá a noví priatelia sa stanú jej ochrancami i najbližšou rodinou. Prechádza rôznymi fázami a rituálmi, ktoré z nej majú spraviť lepšieho človeka.


Časom si však začne klásť otázku, čo je vlastne pravda a čo výsledok manipulácie. Je Chrám svetla a tmy naozaj miestom, kde dokáže začať žiť odznova, ako nový človek a podľa vlastných predstáv?


Vypočujte si rozhovor s Luciou v podcaste Knižný kompas:



Trinásta je výborná sonda do života ženy, ktorá má naštrbenú psychiku a aké ľahké je to zneužiť, využiť a manipulovať ňou. O sektách, podobných spoločenstvách bolo napísaných veľa kníh, ale príbeh Lucie Saskovej má akýsi iný nádych. Je svižná, má výborné dialógy, dobre vystihnutá psychika...


Zrazu som dostala trému. Kládla som nohu pred nohu a približovala sa k ľuďom, ktorých nepoznám. Chcem urobiť dobrý dojem. Chcem, aby ma mali radi. Pretože veľmi potrebujem priateľov. Kohokoľvek blízkeho. Kto ma nebude súdiť a kto nikdy nevytiahne proti mne najväčšiu traumu, ktorú si so sebou ponesiem celý život.


Pekne zobrazila, ako hlavná hrdinka podľahla manipuláciám, ako sa postupne stala ich človekom, hoci stále váhala a pochybovala. No je smutné, ako si neraz sami ospravedlňujeme isté veci, zakrývame oči. V jednej chvíli hrdinka vraví: „Cúvanie je nebezpečnejšie ako jazda a potrebujeme naň viac skúseností, odhadov a spätných zrkadiel, ktoré som ja nemala.“ Preto musela ísť ďalej, dopredu.


Pozrite si video s Luciou Saskovou:



Milan Buno, knižný publicista