Sobota, 29. jún 2024
Slnečno  17 °C
Mimoriadne správy

Kto si bez viny, hoď do mňa kameňom... Príbeh Pravda o nás dvoch

 Milan Buno  Utorok, 11:57  123  
Kto si bez viny, hoď do mňa kameňom... Príbeh Pravda o nás dvoch

Román, ktorý plynie, vychutnávate si čítanie, ale pritom vás núti zamyslieť sa nad sebou a životom. Zisťujete, aká dôležitá je komunikácia s druhými a aké potrebné je nevzdávať sa.


Hana Repová a reedícia jej veľkého hitu Pravda o nás dvoch.


„V živote každého z nás sú veci, ktoré ľutujeme. A neverím nikomu, kto tvrdí, že by v živote neurobil nič inak. Pravdaže by urobil. Len sme niekedy príliš zbabelí na to, aby sme si to dokázali priznať.“


Matthias Hoffman je uznávaný lekár, no dodnes nedokáže zabudnúť na svoje nevydarené detstvo. Otec alkoholik, matka sa zmierila s pozíciou trpiteľky...
Navyše sa mu stále vracajú spomienky na malé turecké dievčatko Nil zo susedstva. Urobil niečo, čo si nedokáže odpustiť ani po rokoch. Dievčatko tajne obdivoval, ale navždy stratil. Od požiaru v jej dome ju nevidel a má dojem, že prišla o život kvôli jeho rodine.


Mattias má teraz 30 a stále nežije pokojným životom. Čelí vážnemu obvineniu z usmrtenia pacientky, hoci jej smrť v skutočnosti nezavinil.
A jedného večera pri jazde mestom spozoruje ženu v sivom kabáte... Je presvedčený, že je to „jeho“ Nil, ktorej sa nikdy nestihol ospravedlniť. No tá je predsa už roky mŕtva...


Sled udalostí, ktoré spustí jeho úprimná spoveď a posadnutosť nájsť ženu, ktorú zahliadol na ulici, mu prevrátia život naruby. Sledujeme odhaľovanie tajomstiev a Mattias postupne zisťuje, kde je ukrytá pravda. Chce sa k nej dopracovať a využije na to všetky prostriedky...veď nemá čo stratiť, no nie?


Kniha Pravda o nás dvoch je voľným pokračovaním románu Boh plače potichu. Hana Repová má skvelý štýl písania, inteligentný a zručný, veľmi kultivovaný. Vie si vás pripútať, sem tam pridá trošku humoru a pohladí čitateľskú dušu. Takže keď začnete čítať, ponoríte sa a ani neviete ako ste prečítali 50-60 strán.
Do príbehu dala celú paletu emócií, od smútku, dojímavých situácií, cez posadnutosť, výčitky svedomia, až po lásku a obdiv k druhým.


Vypočujte si úryvok. Z knihy číta Judita Hansman:





Hana Repová je slovenská autorka žijúca v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Veľká fantázia ju sprevádza už odmalička a múzu nikdy netrápilo, že nový príbeh jej v hlave vznikal práve vtedy, keď sedela na prednáške alebo šoférovala v noci domov z práce. Má rada úprimných a inšpiratívnych ľudí a vôňu orgovánu, bojí sa výšok, neznáša prekvapenia a raňajky v posteli. Jej romány zo života v nemeckom prostredí s romantickou zápletkou majú vraj slovenské srdce.


Na Slovensku autorke doteraz vyšlo dvanásť kníh s typickou bielou obálkou. Čitateľky ich familiárne nazývajú „repovky“.
Časť z nich vyšla aj v českom a nemeckom preklade.


Milan Buno, knižný publicista