Sobota, 18. máj 2024
Slnečno  14,4 °C
Mimoriadne správy

Dve generácie umelcov spomínajú na sochára Jozefa Jankoviča, predstavili sa na výstave

 Webnoviny   8. júl 2017  126  
Dve generácie umelcov spomínajú na sochára Jozefa Jankoviča, predstavili sa na výstave

POPRAD 8. júla (WebNoviny.sk) – V Tatranskej galérii v Poprade v piatok otvorili medzinárodný výstavný projekt venovaný pamiatke zosnulého slovenského sochára a pedagóga Jozefa Jankoviča (1937-2017), ktorý patril medzi najvýznamnejšie osobnosti slovenského výtvarného umenia.

Odporúčame:
Foto: Na Filmovom chodníku slávy odhalili dlaždicu Martina Hubu

Projekt s názvom Od genetiky po epigenetiku – Otcovia a synovia. Projekt spája dve generácie šiestich umelcov z troch európskych krajín, vystavovať bude okrem Jankoviča aj Patrik Kovačovský, z Poľska Jan Berdyszak (1934-2014) a jeho syn Marcin, z Bosny a Hercegoviny Veso Sovilj a Mladen Miljanovič. informovala o tom riaditeľka galérie Anna Ondrušeková. Výstava bude verejnosti prístupná do 27. augusta.

Všetko, čo tvorí osobnosť


„Prenos génov z nás robí biologickú kreáciu, ktorá sa skladá z genetických častí našich rodičov a prarodičov. Biologické dedičstvo po predkoch nie je jediným faktorom, ktorý ovplyvňuje duchovno človeka. Pre subjektívnosť človeka je dôležité aj prostredie, v ktorom vyrastá a vyvíja sa jeho genetická aj duchovná individualita. Na svojej ceste životom sa stretávame s inými subjektmi, rôznymi kultúrami a krajinami. Aj tieto udalosti nám pomáhajú kreovať našu osobnosť a práve týmto témam sa venuje spoločný projekt šiestich umelcov troch kultúr,“ uviedla k novej výstave Ondrušeková.

Významný slovenský sochár


Jozef Jankovič (1937-2017) študoval v rokoch 1956 – 1962 v Bratislave na Vysokej škole výtvarných umení v ateliéri zakladateľa moderného slovenského sochára Jozefa Kostku. Je držiteľom viacerých ocenení ako je Grand Prix z bienále Danuvius v Bratislave (1968), Rad Ľudovíta Štúra II. triedy (2004).

V roku 2012 získal Krištáľové krídlo v kategórii výtvarné umenie, jeho diela sú zastúpené v zbierkach viacerých európskych kultúrnych inštitúcií. Jeho celoživotné dielo je podobenstvom o človeku, o drámach jeho individuálneho a spoločenského osudu.



Viac k témam: Jozef Jankovič, umenie
Zdroj: Webnoviny.sk - Dve generácie umelcov spomínajú na sochára Jozefa Jankoviča, predstavili sa na výstave © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.