Pondelok, 2. september 2024
Jasno  19,3 °C
Mimoriadne správy

Aká je skutočná hĺbka hrozivých tajomstiev? Zábavné sci-fi Zo života bábok

 Milan Buno  13. august 2024  211  
Aká je skutočná hĺbka hrozivých tajomstiev? Zábavné sci-fi Zo života bábok


Zo života bábok je netypický príbeh, iný, no ukrýva v sebe toľko aktuálny a diskutovaných tém. Pripravte sa na sci-fi o androidoch, ktoré vás bude baviť, vtiahne vás a pobaví. Klune má totiž skvelý štýl písania a aj takúto napohľad pre mnohých nezáživnú tému vie podať čítavo a pútavo.


Boli tu... knihy! Tak veľa kníh na rôzne témy, od života rastlín po lov veľrýb, od lesných zvierat až po zložité atómové jadrá, poukladané na nových policiach siahajúcich od podlahy po strop, vyrobených z materiálu, ktorý na začiatku postŕhal. Až keď na policu uložil poslednú knihu, uvedomil si, že tam pre neho neostalo miesto. Izba bola plná.


V podivnom domčeku v korunách stromov žijú traja roboti a človek. Victor Lawson je mladý vynálezca, ktorý sa snaží kráčať v stopách svojho adoptívneho otca, robotického majstra – vynálezcu Gia. Spolu s nimi býva v domčeku úzkostlivý vysávač Rambo a ironická sestra Ratched.


Ich pokojný život naruší deň, keď Victor objaví nového androida odhodeného na vrakovisku. To však spustí sled udalostí, ktoré odhalia dávne a temné Giovo tajomstvo. Tajomstvo, ktoré ho po rokoch dobieha, a tak je to napokon Victor, ktorý sa so svojimi priateľmi musí vydať na cestu naprieč krajinou, aby Gia zachránil.
Pri tom sa však dozvedá skutočnú hĺbku hrozných tajomstiev, ktoré zahaľujú nielen Giovu a Victorovu minulosť, ale aj dlho utajovanú pravdu o svete, v ktorom Victor žije.


„Dobrotivý bože, dobrotivý bože, umrieme. Prestaneme existovať a uviazneme v temnote!“ kričal malý robotický vysávač, zatiaľ čo sa otáčal okolo vlastnej osi a vo vzduchu horúčkovito mával tenučkými rukami zakončenými štípacími kliešťami.
Vedľa vysávača stál oveľa väčší robot a už po viac ako milióntykrát pozoroval, ako sa vysávač psychicky rúca.


Zo života bábok je čítanie, aké by ste možno nečakali. Veď čo už vás môže baviť na androidoch, ceste za akousi podivnou záchranou...nuž, tešte sa. Je to dojímavé a príjemné čítanie, nechýba sarkazmus a vydarené žartíky, dvojzmysly, ale aj krásne myšlienky a témy zo života. Práve v tomto je Klune silný – na pozadí obyčajného príbehu, sci-fi o podivných postavách vás donúti k zamysleniu „čo keby“...


TJ Klune


Americký autor fantasy a romantickej LGBT+ literatúry. Narodil sa v americkom štáte Oregon. Beletrii sa venuje od svojich ôsmich rokov a jeho prvá kniha Medveď, Vydra a dieťa vyšla v roku 2011 ako reakcia na vtedajšie stereotypné zobrazovanie LGBT+ postáv v literatúre.


Klune získal svoje prvé ocenenie za knihu V tej rieke sa topím, ktorá získala Lambda Literary Award za najlepší homosexuálny román. Kniha Dom na azúrovom mori (2021) sa stala bestsellerom New York Times a získala ceny Alex a Mythopoeic.