Nedeľa, 28. apríl 2024
Mimoriadne správy

Aj vy máte vo svojom okolí energetických upírov? Zbavte sa ich!

 Milan Buno  21. november 2023  220  
Aj vy máte vo svojom okolí energetických upírov? Zbavte sa ich!

Možno aj vám skrížil cestu energetický upír. Je to nepozvaný návštevník, ktorý akoby žil len preto, aby z ostatných vysával energiu. Energetickým upírom sa niekedy hovorí aj ničitelia psychiky.


Napriek zmene nálady viete, že to, čo ste plánovali – nové podnikanie, výlet, zverejnenie vzťahu, domček na vidieku alebo hocičo iné, čo vás napĺňalo energiou, nebolo v podstate zlým nápadom. Dalo sa to zrealizovať. Ibaže teraz o tom nedokážete ani uvažovať. Niekto vás presvedčil, že je to beznádejné.


Presne o tom je novinka Obklopený energetickými upírmi, v ktorej skúsený motivátor a lektor Thomas Erikson radí, ako zvládnuť idiotov, psychopatov a narcistov. Pomôže vám oživiť kariéru, ale aj vytvoriť harmóniu doma.


„Kto býva obeťou energetických upírov? Bohužiaľ, každý. Tak to je. Ja sa vo svojej knihe zameriavam na každodenné situácie a veci, s ktorými sa vy aj ja stretávame relatívne bežne. Zároveň si opíšeme, ako jednoducho sa dá ochrániť pred človekom, ktorý má na vás zlý vplyv,“ sľubuje autor.


S jednoduchými teóriami Thomasa Eriksona a so skutočnými príbehmi konkrétnych energetických upírov ľahko identifikujete ľudí, ktorí vás oberajú o energiu. Zároveň so zábavnými samotestmi zistíte, či nepatríte k nim. Vďaka tomu lepšie pochopíte seba aj druhých a úspešnejšie zvládnete vlastné schopnosti aj možnosti.


Asi ste to už zažili. Stačí, že cestou od kávovaru narazíte na nesprávnu osobu, a odrazu všetko vyzerá beznádejne. Energetickí upíri vás oberú o nadšenie bez najmenšej námahy. Ako sa však dá zistiť, že na vás zaútočil niekto taký, a dá sa tomu predísť?


Táto kniha je o energetických, respektíve psychických či emočných upíroch. Všetko sú to v podstate synonymá. Pojem energetickí upíri nejestvuje v každom jazyku, ale celkom slušne vystihuje, o čo ide. Sú to jednotlivci, ktorí sa živia vašou životnou silou a úplne vás vysajú, takže z vás v podstate ostane iba živá mŕtvola. Zároveň hrozí, že ich zásluhou budete to isté robiť vy druhým.


„Možno to všetko vyznieva trochu strelene, no keď sa nad tým zamyslíte, je to celkom výstižná alegória. Mytologický upír vysaje z obete život tým, že vypije jej krv, energetický zase človeka oberie o sebadôveru, motiváciu a občas aj o túžbu žiť. Nechcem, aby sme sa zamotali do slovných hračiek, no táto podobnosť mi pripadá dosť zábavná. Hlavný rozdiel je podľa mňa v tom, že rozprávkoví upíri vedia, čo robia, a nemôžu si pomôcť. Skutoční energetickí paraziti si nie vždy uvedomujú, aký vplyv majú na druhých. Na tie isté udalosti zvyčajne nereagujeme všetci rovnako a to je zrejme dobre,“ píše Thomas Erikson vo svojej knihe Obklopený energetickými upírmi.


Existujú rôzne typy energetických upírov – napríklad ufňukanec, chodiaca katastrofa alebo mudrlant. Veľmi častý je puntičkár, ktorý miluje pravidlá a neznesie najmenší odklon od toho, čo považuje za správne. Alebo taká večná obeť, ktorá sa neustále dožaduje pozornosti, či pasívne agresívni ľudia, ktorí majú päste zaťaté vo vreckách a škrípu zubami pri všetkom, čo poviete alebo urobíte. Viac sa o šiesti základných tipoch dozviete v článku na LepšíDeň.sk.