Sobota, 18. máj 2024
Jasno  13,4 °C
Mimoriadne správy

Železnice SR budú rekonštruovať deväť železničných priecestí, na týchto úsekoch očakávajme výluky

 Webnoviny  25. júl 2017  85  
Železnice SR budú rekonštruovať deväť železničných priecestí, na týchto úsekoch očakávajme výluky

BRATISLAVA 25. júla (WebNoviny.sk) - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začínajú s rekonštrukciou deviatich železničných priecestí. Vynaložia na to 5,66 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (6,79 mil. eur vrátane dane) na základe zmlúv uzavretých 10. júla.

"ŽSR 19. júla odovzdali staveniská zhotoviteľom, ktorí si ich následne prevzali a začínajú s prípravnými prácami. Práce na jednotlivých priecestiach potrvajú päť až osem mesiacov," informovala v utorok hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Odporúčame:
V Piešťanoch chcú namiesto starej železnice cyklotrasu, petíciu podporili tisícky ľudí

Z deviatich uvedených železničných priecestí bude rekonštruovať sedem spoločnosť Kumat, spol. s r. o., Bratislava spolu za 4,59 mil. eur a dve Betamont, s. r. o., Zvolen za 1,07 mil. eur bez DPH. Vyplýva to z výsledkov verejných obstarávaní na základe výziev na predloženie ponúk.

Celková predpokladaná cena týchto deviatich tendrov predstavovala 5,88 mil. eur, ponuku v jednotlivých obstarávaniach predložili dvaja, resp. traja uchádzači.

Dôvodom je bezpečnosť na cestách


Bezpečnosť na železničných priecestiach je dlhodobo jednou z priorít štátneho správcu železničnej infraštruktúry. Ten v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR pripravil projekt zvýšenia stupňa zabezpečenia na 23 železničných priecestiach na Slovensku.

"Pri deviatich sa už podarilo pripraviť všetky legislatívne kroky tak, že ŽSR začínajú v týchto dňoch s ich rekonštrukciou," uviedla Pavliková.

Rekonštrukcia priecestí zahŕňa množstvo prác a stavebných úprav - je potrebné vytvoriť prípojky nízkeho napätia, vykonať sanáciu koľajového zvršku, vybudovať priecestné zabezpečovacie zariadenia.

Opravia sa aj cesty v blízkosti priecestí


"Vybudovaním priecestného zabezpečovacieho zariadenia (PZZ) s automatickou činnosťou sa ušetria obsluhujúci zamestnanci a zvýši sa stupeň zabezpečenia priecestí. Zároveň sa odstránia, alebo eliminujú nevyhovujúce parametre priecestí," priblížila Pavliková.

Súčasťou rekonštrukcie priecestného zabezpečovacieho zariadenia na uvedených priecestiach je aj rekonštrukcia priecestnej konštrukcie a úprava priľahlých cestných komunikácií. Po ukončení celkovej rekonštrukcie priecestného zabezpečovacieho zariadenia na uvedených priecestiach sa tak výrazne zvýši kvalita, komfort a bezpečnosť na železničných priecestiach.

Na deviatich úsekoch budú výluky


Rekonštrukcia deviatich železničných priecestí bude v Hnúšti, v Hačave na traťovom úseku Jesenské - Tisovec, pričom v katastrálnom území Hnúšte a Hačavy na traťovom úseku Jesenské - Brezno sa zároveň vybuduje nové priecestné zabezpečovacie zariadenie a súčasne sa nahradí nefunkčné zariadenie novým.

Odporúčame:
Štátne železnice dali zmodernizovať vyradené vozidlá na moderné motorové jednotky

V obci Cestice na úseku Barca - Rožňava sa zriadi zabezpečovací priechod pre peších, ďalšie práce budú v Nacinej Vsi na úseku Michaľany - Medzilaborce, v Novej Vieske na úseku Bratislava - Štúrovo, v Opatovej, mestskej časti Lučenca, na úseku Utekáč - Lučenec a v Červenici pri Sabinove na medzistaničnom úseku Sabinov - Lipany traťového úseku Kysak - Plaveč.

"Z dôvodu rekonštrukčných prác bude v uvedených traťových úsekoch aj dočasne obmedzená vlaková doprava, ktorá na niektorých rekonštruovaných priecestiach bude nahradená autobusovou dopravou. ŽSR preto prosia cestujúcich o trpezlivosť a pochopenie v súvislosti s možnými obmedzeniami v železničnej doprave a zároveň apelujú na zvýšenú pozornosť pri sledovaní vývesiek a hlásení staničného rozhlasu v železničných staniciach," poznamenala Pavliková.

Pozor by si mali dať aj vodiči áut


ŽSR napriek týmto zmenám a zvýšeniu stupňa zabezpečenia priecestí apelujú na vodičov, aby dôsledne rešpektovali výstražnú zvukovú a svetelnú signalizáciu a závory. "V prípade, že je dávaná výstraha, žiadny z účastníkov cestnej premávky nesmie vstupovať na železničné priecestie. Pri strete cesty a železnice má vždy prednosť železnica," dodala Pavliková.

ŽSR okrem toho uzavreli zmluvy aj na rekonštrukciu priecestí v Koniarovciach a Komjaticiach na úseku Šurany - Veľké Bielice, ako aj na úseku Snina - Stakčín a v Markučovciach na trati Košice - Žilina spolu za 2,51 mil. eur bez DPH.

Tri z týchto zákaziek získal Betamont v hodnote 1,81 mil. eur a jednu Kumat za 701 tis. eur bez DPH (na vybudovanie nového priecestného zabezpečovacieho zariadenia medzi Sninou a Stakčínom.



Viac k témam: výluky, ŽSR Železnice Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk - Železnice SR budú rekonštruovať deväť železničných priecestí, na týchto úsekoch očakávajme výluky © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.