Pondelok, 6. máj 2024
Mimoriadne správy

Zamestnávatelia majú dostať viac času na splnenie niektorých povinností voči Sociálnej poisťovni

 Webnoviny   8. júl 2017  114  
Zamestnávatelia majú dostať viac času na splnenie niektorých povinností voči Sociálnej poisťovni

BRATISLAVA 8. júla (WebNoviny.sk) - Ministerstvo práce a sociálnych vecí navrhuje od začiatku budúceho roka predĺžiť zamestnávateľom niektoré lehoty na splnenie si povinností voči Sociálnej poisťovni (SP).

Predĺženie jednej z lehôt na osem dní


Lehota na predloženie evidenčného listu dôchodkového poistenia by sa mala predĺžiť z troch dní na osem dní a lehota na odhlásenie zamestnanca zo SP by mala byť po novom taktiež osem dní namiesto jedného dňa. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorá sa nachádza v pripomienkovom konaní.

V súčasnosti má zamestnávateľ povinnosť odhlásiť zamestnancov z registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia v zásade bezprostredne po skončení právneho vzťahu.

"Nakoľko tento moment nemá konkrétny dopad na zisťovanie nelegálneho zamestnávania a je pre zamestnávateľov zaťažujúci, navrhuje sa v rámci zlepšenia podnikateľského prostredia predĺžiť túto lehotu zamestnávateľovi na osem dní od ukončenia právneho vzťahu," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Zosúladenie dvoch lehôt


Rezort práce tiež navrhuje zosúladiť lehotu na prihlásenie zamestnávateľa do registra zamestnávateľov s lehotou na prihlásenie zamestnanca do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia vedených Sociálnou poisťovňou.

Zamestnávateľ má v súčasnosti povinnosť prihlásiť sa do registra zamestnávateľov do ôsmich dní odo dňa, v ktorom začal zamestnávať aspoň jedného zamestnanca. Povinnosť zamestnávateľa prihlásiť svojho zamestnanca do registra poistencov však vzniká už pred vznikom týchto poistení, najneskôr pred začatím výkonu činnosti zamestnanca.

"Uvedené v praxi znamená, že pri prihlásení prvého zamestnanca zamestnávateľ nemusí byť zaregistrovaný v registri zamestnávateľov," upozorňuje rezort práce. Zamestnávateľ tak bude mať povinnosť prihlásiť sa do registra zamestnávateľov v rovnakej lehote ako aj prvého zamestnanca.



Viac k témam: Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, Sociálna poisťovňa, zamestnávateľ
Zdroj: Webnoviny.sk - Zamestnávatelia majú dostať viac času na splnenie niektorých povinností voči Sociálnej poisťovni © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.