Nedeľa, 5. máj 2024
Mimoriadne správy

Za desať rokov vyrobila Kia na Slovensku 2,5 milióna áut

 Webnoviny  11. december 2016  498  
Za desať rokov vyrobila Kia na Slovensku 2,5 milióna áut

Od príchodu na Slovensko investovala spoločnosť Kia Motors viac ako 1,7 miliardy eur.ŽILINA 11. decembra (WebNoviny.sk) - Automobilka Kia vyprodukovala v závode v Tepličke nad Váhom pri Žiline od začatia sériovej výroby v decembri 2006 vyše 2,5 milióna áut a 3,8 milióna motorov. Spoločnosť Kia Motors od svojho príchodu na Slovensko preinvestovala 1,7 miliardy eur a vytvorila viac ako 20-tisíc pracovných miest priamo v automobilke ako aj u jej 40 najdôležitejších dodávateľov.

Aktuálne zamestnáva približne 3800 ľudí

"Samotná spoločnosť Kia Motors Slovakia v trojzmennej prevádzke aktuálne zamestnáva približne 3 800 ľudí. Závod vyrábané modely ceed, Sportage a Venga exportuje do 95 krajín sveta, pričom 14 percent z nich má pravostranné riadenie. Na slovenských cestách jazdí už takmer 40-tisíc automobilov vyrobených v jedinom európskom závode značky Kia v Tepličke nad Váhom," uviedol hovorca spoločnosti Kia Motors Slovakia Jozef Bačé.

Od roku 2006 závod Kia exportoval najviac svojich vozidiel do Ruskej federácie (18 %), Veľkej Británie (12 %), Nemecka (9 %), Španielska (6 %) a Talianska (6 %). Takmer polovicu vyrobených motorov spoločnosť exportovala do českej fabriky Hyundai Motor Manufacturing Czech v českých Nošoviciach.

Pôvodná investícia pre vybudovanie automobilky Kia na Slovensku predstavovala 700 miliónov eur. Ďalšími investíciami do výroby nových modelov a inštalácie nových technológií sa výška pôvodnej investície vyšplhala na 1,7 miliardy eur. Tento rok automobilka investovala 60 miliónov eur a budúci rok plánuje do inovácií produktového portfólia vyčleniť ďalších 130 miliónov eur.

Doteraz zaplatila daň z príjmu 320 miliónov eur

"Spoločnosť Kia Motors Slovakia doteraz zaplatila na Slovensku daň z príjmu právnických osôb v hodnote 320 miliónov eur. Po započítaní splatných daní z príjmu právnických a fyzických osôb, daní z nehnuteľností, ciel, sociálnych a zdravotných odvodov za zamestnancov, je prínos pre štátnu pokladňu či miestne samosprávy ešte vyšší a viac ako štvornásobne presahuje výšku investičných stimulov a daňovej úľavy," dodal Bačé.

Kia Motors Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v období rokov 2004 až 2006. Výroba automobilov ako aj motorov bola spustená v decembri 2006. V súčasnosti Kia na Slovensku zamestnáva viac ako 3800 ľudí a vyrába modely Kia ceed v troch karosárskych úpravách, tiež športovo-úžitkový Kia Sportage a rodinné Kia Venga.

Aktuálne spoločnosť Kia Motors Slovakia patrí medzi troch najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 výrobné brány závodu opustilo už viac ako 2,5 milióna vozidiel.


Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.