Sobota, 18. máj 2024
Väčšinou jasno  13,6 °C
Mimoriadne správy

Významná investícia je podľa Nesrovnala vecou vlády, Budaj kritizoval Pellegriniho za obhajobu investora

 Webnoviny  11. december 2017  58  
Významná investícia je podľa Nesrovnala vecou vlády, Budaj kritizoval Pellegriniho za obhajobu investora

BRATISLAVA 11. decembra (WebNoviny.sk) – Udelenie štatútu významnej investície na developerské projekty v hlavnom meste SR Bratislave je proces medzi vládou a investormi.

Na brífingu v Primaciálnom paláci tak primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal reagoval na stiahnutie žiadostí o udelenie štatútu významnej investície developerov J&T Real Estate a HB Reavis. Primátor sa však jednoznačne nevyjadril, či so štatútom súhlasí, alebo nesúhlasí.

Takto nestojí otázka, pretože je to rozhodovanie vlády a nie mesta,“ povedal s tým, že stiahnutie žiadostí je príležitosť na to, aby sa začalo hovoriť o tom, ako zákon o významných investíciách vylepšiť. „Hlavné mesto SR Bratislava víta rozvoj na svojom území, pretože pre nedostatok financií nemá možnosť si ich projektovať,“ spomenul. Investori J&T Real Estate a HB Reavis stiahli svoju žiadosť o udelenie štatútu významnej investície v Bratislave. Nebude teda o tom rokovať ani vláda. Informoval o tom podpredseda vlády Peter Pellegrini.

Projekty sa nedajú zakryť verejným záujmom


Primátor Nesrovnal v lete na mestskom zastupiteľstve hovoril, že posudzovanie významných investícií samosprávami nie je zákonom upravené. Rozhoduje o tom vláda a je na nej, koho stanovisko si vyžiada. V tomto prípade si vláda vyžiadala stanovisko mestských častí a hlavného mesta. Primátor spomenul, že posudzovanie žiadostí nie je v kompetencií žiadnych zastupiteľstiev. Podľa zákona majú na to právo starosta i primátor. Bratislavskí mestskí poslanci totiž nesúhlasili s tým, aby primátor vydal súhlas na udelenie štatútu významnej investície pre oboch developerov. Bratislavské mestské časti Staré Mesto a Petržalka s udelením štatútu nesúhlasili.

Odporúčame:
Aktualizované: O miliardových investíciách pre Bratislavu rokovať nebudú, J&T Real Estate a HB Reavis stiahli žiadosť

Podpredseda vlády SR Peter Pellegrini na brífingu spomenul, že svoj názor na bratislavské projekty bez argumentov investorov prezentovali mestskí poslanci Ján Budaj, Gábor Grendel a Ondrej Dostál. Podľa neho je to prehra pre tých, ktorí majú robiť na rozvoji mesta. Poslanec NR SR i bratislavský mestský poslanec Ján Budaj na brífingu v NR SR na to reagoval, že Pellegrini nevystupoval nezaujato ale ako obhajca developerov.

Podľa Budaja projekty sú komerčné a nedajú sa zakryť verejným záujmom. Ako pripomenul, na Slovensku sa dočkáme ešte horšieho zákona, ktorý bude podľa neho developerom šitý na mieru. Poslanec NR SR i bratislavský mestský poslanec Gábor Grendel zhrnul, že vyjadrenia Pellegriniho boli „pele-mele.“ Ako vyhlásil, keď je podpredseda vlády taký frajer, mal by vybaviť investície do tých regiónov, kde ich potrebujú. Grendel tiež poznamenal, že štatút významnej investície nechce nikto okrem Pellegriniho, J&T Real Estate a HB Reavis. Poslanec svoje vyhlásenie ukončil tým, že pri udeľovaní štatútu významnej investície sa vyžaduje aj spoluprácu samospráv.

Investícia za približne miliardu eur


V rámci projektu Spojená Bratislava chce spoločnosť J&T Real Estate na vlastné náklady, čo je 60 miliónov eur, vybudovať električkové trate v celkovej dĺžke 4,2 kilometra. Okrem električky sú súčasťou projektu aj polyfunkčný komplex nákupného centra na staromestskom brehu Dunaja na Pribinovej ulici i vybudovanie štvrte Nové Lido na petržalskej strane Dunaja. Súčasťou projektu majú byť aj byty a kancelárske priestory, rozvoj mestských nábreží so zeleňou i plochami pre šport. Spoločnosť tvrdí, že všetky projekty dosahujú parametre významnej investície.

Spoločnosť HB Reavis žiadala štát o vydanie osvedčenia o významnej investícii pre projekty v Bratislave. Medzi investície patria projekty v zóne Nivy i v Petržalke, nová autobusová stanica i plánovaná lanovka cez Dunaj. Celková investícia je približne jedna miliarda eur. Výhodou štatútu môže byť rýchlejšia administratíva pri budovaní týchto projektov. Spoločnosť vo svojom stanovisku uvádza, že v prípade, že nebude žiadosť o významnú investíciu schválená, Bratislava, ale najmä Petržalka, príde o rozsiahle rozvojové projekty, investície, nové pracovné pozície a posilnenú infraštruktúru. „Zo strany HB Reavis ide o súkromnú investíciu vo výške viac ako 60 miliónov eur do verejnej infraštruktúry,“ pripomína HB Reavis.

Viac k témam: Gábor Grendel, HB Reavis, Ivo Nesrovnal, J&T Real Estate, Ján Budaj, Ondrej Dostál, Peter Pellegrini
Zdroj: Webnoviny.sk - Významná investícia je podľa Nesrovnala vecou vlády, Budaj kritizoval Pellegriniho za obhajobu investora © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.