Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Voľný obchod medzi úniou a Japonskom bude znamenať odstránenie cla na autá

 Webnoviny   6. júl 2017  99  
Voľný obchod medzi úniou a Japonskom bude znamenať odstránenie cla na autá

BRUSEL 6. júla (WebNoviny.sk) - Európska únia a Japonsko v princípe dosiahli politickú dohodu o voľnom obchode. Lídri EÚ a Japonska stredajšiu dohodu ocenili ako najlepšiu protilátku voči protekcionizmu, ktorý podporujú Spojené štáty americké.

Odporúčame:
Europoslanec Štefanec zaútočil na Andreja Danka, má obhajovať záujmy Slovenska a nie Ruska

Lídri vo vyhlásení uviedli, že EÚ a Japonsko "demonštrovali svetu - a našim občanom - že voľný obchod s jasnými a transparentnými pravidlami pri úplnom rešpektovaní a presadzovaní našich hodnôt zostáva dôležitým nástrojom na podporu prosperity".

Predseda Európskej rady Donald Tusk uviedol, že politická dohoda dosiahnutá v stredu dokazuje, že "svet sa nemusí vracať 100 rokov do minulosti", kedy voľný obchod neprevládal. Japonský premiér Šinzo Abe o dohode povedal, že "vysiela silný odkaz svetu".

Odporúčame:
Kiska ide na summit Iniciatívy troch morí, stretne sa aj s Trumpom

Vysokopostavený predstaviteľ EÚ, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, povedal, že dohovor s Japoncami "znamená, že sme sa dohodli na takmer všetkom dôležitom pre obe strany".

Dohoda si bude vyžadovať zmenu v japonskej ochrane mliekárenského odvetvia, ktorému pomáhajú clá do výšky až 40 percent na spracovaný syr, víno, cestoviny a čokoládu. Japonsko od EÚ očakáva odstránenie ciel na autá a náhradné diely.



Viac k témam: Donald Tusk, Európska únia, Japonsko, voľný obchod
Zdroj: Webnoviny.sk - Voľný obchod medzi úniou a Japonskom bude znamenať odstránenie cla na autá © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.