Pondelok, 6. máj 2024
Mimoriadne správy
- Záplavy v Brazílii majú desiatky obetí, sú najhoršie za viac ako 80 rokov (video)
- Posledné ruské útoky na ukrajinský energetický systém spôsobili škody za viac ako miliardu dolárov
- Tínedžer sa priznal na polícii v súvislosti s útokom na kandidáta do Európskeho parlamentu
- Rusi tlačia severozápadne od Avdijivky, ale ich konečný cieľ je zatiaľ nejasný, hlási Inštitút pre štúdium vojny
- Rusko pripravuje mobilizáciu v okupovanej časti ukrajinskej Záporožskej oblasti, upozorňujú Briti
Väčšina Slovákov považuje domáce potraviny za kvalitnejšie než zahraničné, dôvodov je viac
BRATISLAVA 30. júla (WebNoviny.sk) - Takmer 60 percent spotrebiteľov považuje slovenské potraviny za kvalitnejšie ako zahraničné. Dôvodom sú čerstvosť a prísnejšia kontrola. Napriek tomu podiel vystavení slovenských výrobkov v obchodoch dosiahol len 37 %.
Odporúčame:
10 potravín, ktoré dokážu rýchlejšie spaľovať tuky
Podľa reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý pre Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) vypracovala agentúra A.K.O., považuje 59 % opýtaných slovenské potraviny za kvalitnejšie ako zahraničné a 25% za rovnako kvalitné.
Odporúčame:
Aktualizované: Európska legislatíva sa pre dvojakú kvalitu potravín nezmení, Juncker to ale považuje za problém
Ako najčastejší dôvod uvádzajú čerstvosť (48 %) a prísnejšiu kontrolu (41 %), informoval rezort pôdohospodárstva.
"Slovenské potraviny máme plne pod kontrolou doslova od farmy až po regály v obchodoch. Vďaka tomu, že potraviny nemusia cestovať stovky kilometrov, sú aj čerstvejšie,“ vyhlásila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
Potravinové škandály
Z prieskumu ďalej vyplýva, že spotrebitelia vnímajú pôvod slovenských potravín najcitlivejšie pri mäse (59 %) a pri mliečnych výrobkoch (50 %). „Potravinové škandály ako napríklad prípad s pokazeným brazílskym mäsom nútia spotrebiteľov, aby boli opatrní. U slovenských výrobkov je garancia bezpečnosti vysoká,“ podotkla Matečná.
„Firmy z potravinárskeho sektora sa neraz sťažujú, že máme veľmi prísne hygienické normy na potraviny, ale vďaka dobrým kontrolám vieme z predaja veľmi rýchlo stiahnuť nebezpečné výrobky. Bolo to práve Slovensko, ktoré ako prvé upozornilo na problém brazílskeho mäsa,“ dodala.
Mlieko, vajcia a zelenina
Slovenský pôvod za dôležitý považuje u mlieka štvrtina opýtaných, u mliečnych výrobkov až polovica. Slovenský pôvod vajec za dôležitý považuje 30 % respondentov, o niečo menej je to u hydiny, konkrétne 22 %. Zelenina by podľa 30 % opýtaných mala byť zo Slovenska, kým slovenské ovocie uviedlo len 19 % opýtaných.
Pri trvanlivých druhoch potravín je miera dôležitosti slovenského pôvodu v rozmedzí 8 až 14 %. Najmenej je slovenský pôvod dôležitý pri pochutinách a nápojoch. Len 6 % opýtaných uviedlo, že slovenský pôvod ich nezaujíma a nie je dôležitý pri žiadnom druhu potravín, uviedol agrorezort.
Viac k témam: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, potraviny, prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk - Väčšina Slovákov považuje domáce potraviny za kvalitnejšie než zahraničné, dôvodov je viac © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.
Predchádzajúci článok
Taxikári v Bratislave a v Prahe chystajú generálny štrajk