Pondelok, 6. máj 2024
Mimoriadne správy

Väčšina Slovákov považuje domáce potraviny za kvalitnejšie než zahraničné, dôvodov je viac

 Webnoviny  30. júl 2017  78  
Väčšina Slovákov považuje domáce potraviny za kvalitnejšie než zahraničné, dôvodov je viac

BRATISLAVA 30. júla (WebNoviny.sk) - Takmer 60 percent spotrebiteľov považuje slovenské potraviny za kvalitnejšie ako zahraničné. Dôvodom sú čerstvosť a prísnejšia kontrola. Napriek tomu podiel vystavení slovenských výrobkov v obchodoch dosiahol len 37 %.

Odporúčame:
10 potravín, ktoré dokážu rýchlejšie spaľovať tuky

Podľa reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý pre Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) vypracovala agentúra A.K.O., považuje 59 % opýtaných slovenské potraviny za kvalitnejšie ako zahraničné a 25% za rovnako kvalitné.

Odporúčame:
Aktualizované: Európska legislatíva sa pre dvojakú kvalitu potravín nezmení, Juncker to ale považuje za problém

Ako najčastejší dôvod uvádzajú čerstvosť (48 %) a prísnejšiu kontrolu (41 %), informoval rezort pôdohospodárstva.

"Slovenské potraviny máme plne pod kontrolou doslova od farmy až po regály v obchodoch. Vďaka tomu, že potraviny nemusia cestovať stovky kilometrov, sú aj čerstvejšie,“ vyhlásila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Potravinové škandály


Z prieskumu ďalej vyplýva, že spotrebitelia vnímajú pôvod slovenských potravín najcitlivejšie pri mäse (59 %) a pri mliečnych výrobkoch (50 %). „Potravinové škandály ako napríklad prípad s pokazeným brazílskym mäsom nútia spotrebiteľov, aby boli opatrní. U slovenských výrobkov je garancia bezpečnosti vysoká,“ podotkla Matečná.

„Firmy z potravinárskeho sektora sa neraz sťažujú, že máme veľmi prísne hygienické normy na potraviny, ale vďaka dobrým kontrolám vieme z predaja veľmi rýchlo stiahnuť nebezpečné výrobky. Bolo to práve Slovensko, ktoré ako prvé upozornilo na problém brazílskeho mäsa,“ dodala.

Mlieko, vajcia a zelenina


Slovenský pôvod za dôležitý považuje u mlieka štvrtina opýtaných, u mliečnych výrobkov až polovica. Slovenský pôvod vajec za dôležitý považuje 30 % respondentov, o niečo menej je to u hydiny, konkrétne 22 %. Zelenina by podľa 30 % opýtaných mala byť zo Slovenska, kým slovenské ovocie uviedlo len 19 % opýtaných.

Pri trvanlivých druhoch potravín je miera dôležitosti slovenského pôvodu v rozmedzí 8 až 14 %. Najmenej je slovenský pôvod dôležitý pri pochutinách a nápojoch. Len 6 % opýtaných uviedlo, že slovenský pôvod ich nezaujíma a nie je dôležitý pri žiadnom druhu potravín, uviedol agrorezort.

 



Viac k témam: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, potraviny, prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk - Väčšina Slovákov považuje domáce potraviny za kvalitnejšie než zahraničné, dôvodov je viac © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.