Piatok, 17. máj 2024
Mimoriadne správy

Väčšina absolventov je bez práce menej ako pol roka

 Webnoviny   4. február 2017  407  
Väčšina absolventov je bez práce menej ako pol roka

Menej ako tri mesiace bolo v evidencii úradov práce 3,3 tisíc absolventov škôl a od štyroch do šiestich mesiacov vyše 6,7 tisíc absolventov škôl.BRATISLAVA 4. februára (WebNoviny.sk) - Väčšina absolventov stredných a vysokých škôl bola ku koncu minulého roka nezamestnaná menej ako pol roka. Menej ako tri mesiace bolo v evidencii úradov práce 3,3a tisíc absolventov škôl a od štyroch do šiestich mesiacov vyše 6,7 tisíca absolventov škôl. Ide spolu takmer o 69 % z celkového počtu 14,6 tisíca nezamestnaných absolventov. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Od siedmich do deviatich mesiacov nemalo ku koncu vlaňajška prácu takmer 2,8 tisíca absolventov a od desať do dvanásť mesiacov ďalších 356 absolventov škôl. Nad jeden rok bolo na úrade práce evidovaných takmer 1,5 tisíca absolventov, z toho sedem absolventov škôl bolo na úrade práce viac ako dva roky.

Najviac nezamestnaných absolventov evidujú úrady práce v Prešovskom kraji. Ku koncu minulého roka išlo o 3,5 tisíca osôb. Nasledujú Košický kraj s takmer 2,6 tisícami nezamestnaných absolventov a Žilinský kraj, kde bolo na konci vlaňajška bez práce takmer 2,1 tisíca absolventov. Naopak, najmenej absolventov škôl je bez práce v Bratislavskom a v Trnavskom kraji. V Bratislavskom kraji evidovali úrady práce 801 nezamestnaných absolventov a v Trnavskom kraji 928 absolventov hľadajúcich zamestnanie.

Absolventom školy je podľa zákona o službách zamestnanosti občan mladší ako 26 rokov veku, ktorý ukončil sústavnú prípravu na povolanie v dennej forme štúdia pred menej ako dvoma rokmi a pred zaradením do evidencie nezamestnaných nemal pravidelne platené zamestnanie. Pravidelne platené zamestnanie je zamestnanie, ktoré trvalo viac ako šesť mesiacov.




Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.