Pondelok, 6. máj 2024
Väčšinou jasno  13 °C
Mimoriadne správy

Úder na program Donalda Trumpa, Obamov zdravotnícky zákon sa neruší

 Webnoviny  28. júl 2017  77  
Úder na program Donalda Trumpa, Obamov zdravotnícky zákon sa neruší

WASHINGTON 28. júla (WebNoviny.sk) - Americký Senát neschválil opatrenie, ktorým sa mali zrušiť časti zdravotníckeho zákona bývalého prezidenta Baracka Obamu. Piatkové ranné odmietnutie opatrenia po nočnom rokovaní sa považuje za vážny úder programu prezidenta Donalda Trumpa.

Nebola dostatočná snaha


"Je to jasne moment sklamania," povedal líder väčšiny v Senáte Mitch McConnel. "Je mi ľúto, že naša snaha tentoraz nebola dostatočná," dodal. McConnell pozastavil rokovania o zdravotníckom zákone.

Prezident Trump na Twitteri reagoval vyjadrením: "Traja republikáni a 48 demokratov sklamali americký ľud". Pri odmietnutí zmeny zákona sa k demokratom pripojili traja republikáni.

Delili ich dva hlasy


Novelou by sa zrušila povinnosť, aby väčšina ľudí mala zdravotné poistenie a pozastavila by sa požiadavka, že veľké firmy poskytujú poistné krytie pre svojich zamestnancov. Za zmeny nakoniec hlasovalo 49 senátorov, proti bolo 51.

Odporúčame:
Republikáni zrušenie Obamacare v Senáte zatiaľ nepresadili

Zmena zákona bola posledným pokusom republikánov v Senáte, keďže chceli niečo, a to čokoľvek, schváliť, aby vyvolali vyjednávania so Snemovňou reprezentantov. Americký minister zdravotníctva Tom Price vo vyhlásení uviedol, že Trumpova vláda bude naďalej presadzovať svoje ciele v oblasti zdravotníctva prostredníctvom vyhlášok.



Viac k témam: Donald Trump, Obamacare, Tom Price
Zdroj: Webnoviny.sk - Úder na program Donalda Trumpa, Obamov zdravotnícky zákon sa neruší © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.