Nedeľa, 1. september 2024
Slnečno  24,5 °C
Mimoriadne správy

Štát spustil vlastný dopravný servis, web stál milióny eur

 Webnoviny  11. január 2017  378  
Štát spustil vlastný dopravný servis, web stál milióny eur

Vybudovanie Národného systému dopravných informácií stálo 14,2 milióna eur, jeho prevádzka vyjde ročne na 1,5 milióna eur.

ŽILINA 11. januára (WebNoviny.sk) - Nový web z dielne ministerstva dopravy informuje o dopravných nehodách, aktuálnych zdržaniach na cestách či meškaniach vlakov, ale aj o počasí a údržbe na dopravných komunikáciách.

Národný systém dopravných informácií je od utorka dostupný na webovej stránke www.odoprave.info a tiež cez mobilnú aplikáciu.

"Všetky dáta, ktoré máme na ministerstve dopravy, vieme zabezpečiť z prvej ruky. Či to je Národná diaľničná spoločnosť, či sú to letiská, železnice a samozrejme aj niektoré cyklotrasy. Tento systém pomôže ľudom lepšie sa zorientovať v aktuálnej situácii v doprave, ušetrí im čas a verím, že aj zvýši bezpečnosť," povedal minister dopravy Arpád Érsek.

Informácie z webu odprave.info môžu okrem verejnosti bezplatne využívať aj médiá alebo prevádzkovatelia súkromných navigačných služieb. "Naším cieľom je poskytovať čo najpresnejšie a najaktuálnejšie informácie o doprave každému, kto o ne má záujem. A práve tento systém môže byť nápomocný aj Žilinskej univerzite, lebo tu školíme špecialistov - dopravákov, ktorí s týmito dátami môžu najlepšie narábať, prípadne dopĺňať tento systém o ďalšie poznatky," dodal minister.

Vybudovanie Národného systému dopravných informácií stálo 14,2 milióna eur, jeho prevádzka vyjde ročne na 1,5 milióna eur. O systém sa stará približne 40 ľudí - pracovisko dispečerov a pracovisko call centra, ktoré zabezpečuje príjem a spracovanie informácií. Okrem webového rozhrania a mobilnej aplikácie je verejnosti k dispozícii aj telefónne číslo 0800 112 112.


Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.