Nedeľa, 19. máj 2024
Slnečno  20 °C
Mimoriadne správy

Slovensko pre dvojakú kvalitu potravín iniciovalo summit V4

 Webnoviny  23. február 2017  342  
Slovensko pre dvojakú kvalitu potravín iniciovalo summit V4

Cieľom zasadnutia je vyzvať Európsku komisiu na prijatie legislatívy, ktorá by zabránila, aby tie isté výrobky zakúpené v iných krajinách mali rozdielne zloženie.

BRATISLAVA 23. februára (WebNoviny.sk) - Slovensko pre problematiku dvojakej kvality potravín v rámci členských štátov Európskej únie (EÚ) iniciovalo summit premiérov Višegrádskej štvorky (V4). Cieľom zasadnutia je vyzvať Európsku komisiu, aby v čo najkratšom čase prijala legislatívu, ktorá by zabránila, aby tie isté výrobky zakúpené v iných krajinách mali rozdielne zloženie. Uviedol to na dnešnom brífingu predseda vlády SR Robert Fico.

Ako ďalej uviedol, na plánovaný mimoriadny summit V4 v Poľsku, ktorý by sa mal konať budúci týždeň, chcú krajiny V4 pozvať aj predstaviteľa Európskej komisie. "Pokiaľ ide o Slovensko, nemôžem vylúčiť, žeby slovenská vláda iniciovala takzvané občianske referendum, občiansku iniciatívu podľa európskych predpisov. Ide o iniciatívu, keď okolo jedného milióna ľudí podpíše petíciu a potom komisia je povinná pristúpiť k legislatívnym prácam," skonštatoval Fico. Dodal, že je potrebné nekompromisne chrániť slovenských spotrebiteľov, aby nevznikali občania prvej a druhej kategórie.

Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS) v rámci výskumu odobrala vzorky 22 potravín, ktoré sa predávali v maloobchodoch v Bratislave a v rakúskych obciach Kittsee a Hainburg. Z analýzy zistila, že takmer u polovice testovaných výrobkov rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov boli v Rakúsku kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú na Slovensku. Najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.

Podľa ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej je dôležité, aby slovenskí občania mali v rámci európskeho jednotného trhu prístup k rovnakým potravinám. Na zasadnutí Rady ministrov poľnohospodárstva, ktoré sa bude konať 6. marca v rámci maltského predsedníctva Rady Európy, chce problematiku dvojakej kvality potravín prediskutovať na európskej úrovni. "Spolu s Maďarskom to predložíme ako iniciatívny bod, kde budeme informovať o našich laboratórnych výsledkoch a uvidíme, ako sa k tomu komisia postaví," uviedla Matečná. Zároveň dodala, že v testoch kvality potravín budú v spolupráci s ŠVPS naďalej pokračovať.


Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.