Streda, 10. december 2025
Mimoriadne správy

Slovenské hydinové farmy nepoužívajú pesticíd fipronil, potraviny sú čerstvé a bezpečné

 Webnoviny  22. august 2017  230  
Slovenské hydinové farmy nepoužívajú pesticíd fipronil, potraviny sú čerstvé a bezpečné

BRATISLAVA 22. augusta (WebNoviny.sk) - Slovenské hydinové farmy nosníc nepoužívajú prípravky, v ktorých by sa nachádzal pesticíd fipronil. Vyplýva to z kontrol, ktoré Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) zrealizovalo prostredníctvom štátnych veterinárov.

Výsledky hovoria v prospech slovenských výrobcov potravín. Všetky chovy boli v poriadku, spomínaný pesticíd nepoužili ani na jedinej slovenskej farme. Ide zasa raz o potvrdenie, že slovenské potraviny a chovatelia vedia za prísnych podmienok na Slovensku vyrábať kvalitné, čerstvé a bezpečné potraviny,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Odporúčame:
Bratislavské hotely dostali vaječnú zmes s nebezpečným fipronilom

Kontroly po celom Slovensku


Veterinári realizovali kontroly slovenských fariem od prvého augusta, pričom celkovo skontrolovali 64 schválených chovov nosníc. Pri odoberaní vzoriek sa zamerali na výskyt ektoparazitov u nosníc a používanie ektoparazitík na týchto farmách. Podľa výsledkov laboratórnych testov neboli v kontrolovaných chovoch nosníc použité žiadne veterinárne lieky za účelom prevencie a terapie ektoparazitov u hydiny.

Veterinárni inšpektori pokračujú v cielených kontrolách vajec, mäsa i vaječných zmesí po celom Slovensku aj naďalej. Konkrétne odoberajú vzorky z produktov pochádzajúcich zo štátov s podozrením na použitie prípravku s nepovoleným pesticídom fipronil,“ konštatovala Matečná.

Odporúčame:
Dávajte si pozor na pôvod vajec, milióny obsahujú nebezpečný pesticíd

Vajcia s pesticídom z Holandska


Vajcia s rezíduami pesticídu fipronil pochádzajú z holandských fariem. Kontaminované vajcia sa už objavili v najmenej 16 európskych štátoch a Hongkongu.

Pre dospelých by konzumácia menšieho množstva takýchto vajec nemala predstavovať zdravotný problém, u detí je však zdravotné riziko výrazne väčšie. Pri konzumácii väčšieho množstva hrozia poruchy funkcie pečene, obličiek či štítnej žľazy, minimálne však nevoľnosti a závrate.



Viac k témam: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, potraviny, vajcia
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenské hydinové farmy nepoužívajú pesticíd fipronil, potraviny sú čerstvé a bezpečné © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie článku

Značky

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.