Utorok, 21. máj 2024
Zamračené  20,5 °C
Mimoriadne správy

Ropné štáty mimo OPEC-u znížia ťažbu o 558-tisíc barelov

 Webnoviny  12. december 2016  434  
Ropné štáty mimo OPEC-u znížia ťažbu o 558-tisíc barelov

Redukcia ťažby štátmi, ktoré nie sú členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), sa dohodla na obdobie šiestich mesiacov od 1. januára.VIEDEŇ 12. decembra (WebNoviny.sk) - Ropné štáty, ktoré nie sú členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), súhlasili s tým, že zredukujú svoju ťažbu celkovo o 558 tis. barelov denne počas šesťmesačného obdobia od 1. januára.

Dohoda o obmedzení ťažby sa môže predĺžiť o ďalších šesť mesiacov. Oznámili to po schôdzke OPEC-u vo Viedni s predstaviteľmi Ruska a iných krajín, ktoré nie sú členmi kartelu. Saudskoarabský minister ropného priemyslu Khalid Al-Falih označil dohodu za "historickú" a konštatoval, že stabilizuje

S redukciou ťažby súhlasilo jedenásť krajín, ktoré nie sú členmi OPEC-u. Ide o Rusko, Azerbajdžan, Bahrajn, Brunej, Rovníkovú Guineu, Kazachstan, Malajziu, Mexiko, Omán, Sudán a Južný Sudán. Podľa generálneho tajomníka OPEC-u Mohammeda Barkindu sa očakáva, že veľkou časťou sa na znížení ťažby bude podieľať Rusko, ktoré spolupredsedalo sobotňajšej schôdzke.

Redukcia ťažby krajinami, ktoré nie sú členmi OPEC-u, je dodatočným obmedzením produkcie okrem zníženia ťažby o 1,2 mil. barelov denne, na ktorej sa 30. novembra tohto roka dohodli členovia kartelu. Pôvodne OPEC dúfal, že krajiny, ktoré nie sú členmi kartelu, znížia ťažbu o 600 tis. barelov denne.


Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.